Linkovi

Predstavnički dom usvojio zakon o potrošnji da izbjegne zatvaranje vlade


Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson na konferenciji za novinare u Washingtonu, 6. marta 2024. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson na konferenciji za novinare u Washingtonu, 6. marta 2024. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kome većinu imaju republikanci, usvojio je zakon o potrošnji kako bi se izbjeglo djelimično zatvaranje vlade SAD u petak u ponoć.

Glasanje je održano uoči govora predsjednika Joea Bidena o stanju nacije, koji je posebno važan dok se demokratski predsjednik sprema za bitku protiv republikanca Donalda Trumpa za drugi mandat u Bijeloj kući.

Predstavnički dom je, tokom većeg dijela trenutnog saziva, paralisan zbog sukoba između republikanskih frakcija oko vladine potrošnje i pomoći Ukrajini.

Pet mjeseci od početka fiskalne godine, Kongres još nije usvojio 12 godišnjih zakona o potrošnji koji čine federalni budžet. Nekoliko vladinih sekretarijata mora da dobije potrebne finansije do petka u ponoć, kako bi nastavili sa radom.

Predstavnički dom usvojio je zakonski paket u vrijednosti od 460 milijardi dolara - čime su SAD sada korak bliže produžetku finansiranja savezne vlade do kraja fiskalne godine 30. septembra.

Zakon - kojim se finansiraju sekretarijati za poljoprivredu, pravosuđe, saobraćaj, stambena pitanja, trgovinu, veterane, energetiku, i federalno zemljište i resurse - mora da bude usvojen u Senatu prije nego što ga potpiše predsjednik Biden i izbjegne djelimično zatvaranje vlade.

Međutim, prijedlog pokriva manje od trećine ukupne vladine potrošnje, a neke od najvećih bitaka su odloženen za drugi zakonnski prijedlog koji mora da se nađe na Bidenovom stolu do 22. marta.

Taj di pokriva izdatke za američku vojsku, graničnu bezbjednost, Kongnres i različite druge federalne agencije i sekretarijate.

Republikanski predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson pokušava da kontroliše tijesnu većinu, što ponekad zahtijeva veliko balansiranje između zahtjeva ultrakonzervativnog "kokusa slobode" i umjerenijih republikanskih kongresmena.

XS
SM
MD
LG