Linkovi

Predstavnički dom spreman je glasati o opozivu šefa granične službe Bidenove administracije


Sekretar za unutrašnju sigurnost Alejandro Mayorkas svjedoči na Capitol Hillu
Sekretar za unutrašnju sigurnost Alejandro Mayorkas svjedoči na Capitol Hillu

Očekuje se da će Predstavnički dom SAD-a koji kontrolišu republikanci u utorak glasati o opozivu najvišeg graničnog zvaničnika Bidenove adeministracije, optužujući ga da je ohrabrio rekordan broj ljudi koji ilegalno ulaze u zemlju.

Zastupnički dom je prošle sedmice odobrio dva člana opoziva protiv sekretara za unutrašnju sigurnost Alejandra Mayorkasa, što je korak gotovo bez presedana protiv člana predsjedničkog kabineta zbog političkog spora.

Sa tijesnom većinom od 219 prema 212, republikanci će trebati skoro jednoglasno da usvoje mjere, iako će čak i ako to učine, Senat sa demokratskom većinom sigurno će osloboditi Mayorkasa.

Republikanci u Predstavničkom domu tvrde da je Mayorkas bio namjerno opušten u osiguravanju duge granice s Meksikom i da je narušio povjerenje javnosti davanjem lažnih izjava Kongresu.

Američka granična patrola uhapsila je oko 2 miliona migranata na američko-meksičkoj granici u fiskalnoj 2023.

Mayorkas je negirao optužbe i branio svoj mandat.

Glasanje u Predstavničkom domu odigraće se dok Senat pokušava da raspravlja o oštrom novom dvostranačkom zakonu o sigurnosti granica, za koji je predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson u nedjelju rekao da će biti "mrtav po dolasku" u njegovu salu.

Donald Trump, kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju, također se protivio zakonu.

Do sada, jedini put kada je Dom glasao za opoziv člana kabineta bio je 1876. godine, kada je ratni sekretar bio pod istragom zbog korupcije. Senat ga je oslobodio.

"Postupci sekretara Mayorkasa, kako u njegovom namjernom odbijanju da provede naše zakone, tako i u napuštanju povjerenja Amerikanaca, zahtijevaju od nas da djelujemo", rekao je u ponedjeljak predsjednik Komiteta za kućna pravila Tom Cole, dok se njegovo vijeće pripremalo za postavljanje pravila za raspravu o optužbama za opoziv pred punom kućom.

"Ako on neće izvršiti svoju dužnost, onda, nažalost, Dom mora izvršiti svoju ustavnu dužnost", rekao je Cole.

Demokrate su osudile postupak opoziva kao pokušaj stjecanja političkih poena protiv Bidena i njegove administracije uoči izbora u novembru.

Demokrate i neki pravni eksperti rekli su da optužbe za opoziv nisu dovoljno dokazane za "velike zločine i prekršaje" prema ustavnom zahtjevu za opoziv.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG