Linkovi

Predsjedništvo BiH odobrilo povratak 24 osobe iz Sirije


FILE - Women, who lived in the Islamic State's so-called caliphate, walk through al-Hol camp in Hasaka province, Syria, April 1, 2019.
FILE - Women, who lived in the Islamic State's so-called caliphate, walk through al-Hol camp in Hasaka province, Syria, April 1, 2019.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine potpisalo je dokument u kojem jednoglasno prepoznaje hitnu potrebu koordiniranog djelovanja kada je riječ o povratku jedne grupe bh. državljana iz Sirije. 

U zvaničnom dokumentu, koji je na svome Twitter profilu podijelio ministar sigurnosti Dragan Mektić, stoji da su tri člana Predsjedništva BiH prepoznala potrebu da se za ukupno 24 bh. državljana, žena i djece, osigura siguran povratak u BiH u što skorijem roku.

Među ovom djecom su i djeca bez roditeljskog staranja, njih, prema nezvaničnim informacijama, dvoje.

Ranije je, početkom oktobra, bila zvanično najavljena deportacija devet bh. državljana, i to na osnovu INTERPOL-ovih i bh. potjernica, ali u dokumentu Predsjedništva nema informacija o povratku ove grupe.

Radio Slobodna Evropa nezvanično saznaje da je u prvoj grupi planiran povratak žena i djece, ali da se suradnja s međunarodnim partnerima nastavlja, te da BiH kao članica Koalicije za borbu protiv militantne organizacije tzv. Islamske države ima obavezu prihvatiti svoje državljane i procesuirati ih u skladu sa zakonom.

Tačan broj bh. državljana u Siriji i Iraku nije poznat, ali prema podacima RSE, nešto više od stotinu bh. državljana je u zatvorima i kampovima koji su pod kontrolom kurdske administracije i međunarodne koalicije. Oko 60 njih su djeca, od čega polovina rođena u Siriji i Iraku.

Interpol je raspisao 90 potjernica za građanima BiH u vezi s učešćem na ratištima u Siriji i Iraku. U BiH se do sada iz Sirije i Iraka vratilo više od 60 muškaraca i većina ih je ili procesuirana ili čekaju suđenja.

Prema podacima Tužilaštva BiH, u predmetima za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama vezanim za odlaske državljana BiH na strana ratišta Sirije i Iraka dosad nije bila niti jedna oslobađajuća presuda.

Iz BiH je na sirijsko-iračko ratište otišlo nešto više od 300 građana od kojih većina čine žene i djeca.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG