Linkovi

Eksploziju u Poljskoj vjerovatno izazvala raketa koja je doletjela sa ukrajinske strane, kaže Stoltenberg


Mjesto ekplozije rakete u Poljskoj
Mjesto ekplozije rakete u Poljskoj

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je poslije hitnog sastanka zemlja članica Alijanse da je eksploziju u selu na granici Ukrajine i Poljske vjerovatno izazvala ukrajinska protivvazdušna raketa, ali da je Rusija krajnji krivac jer je započela rat. Raketa je usmrtila dvoje ljudi.

"Želim da budem jasan: Ukrajina nije kriva za ovo. Rusija je odgovorna za dešavanja u Poljskoj jer je ovo direktna posljedica rata i napada Rusije na Ukrajinu", kaže Stoltenberg.

Dodao je da je istraga o incidentu u toku i da treba sačekati njen ishod, ali da za sada nema indicija da je eksplozija u Poljskoj izazvana namjerno, niti da Rusija sprema ofanzivu protiv NATO-a.

Ukrajinske vlasti tvrde da je riječ o ruskoj raketi, što dodatno pojačava rizik od eskalacije sukoba u Ukrajini i prelivanja na druge zemlje, jer je Poljska članica NATO- a.

Poljski presdsjednik Andžej Duda, međutim, kaže da je eksploziju najvjerovatnije izazvala raketa S-300 sovjetske proizvodnje.

"Prema informacijama koje imamo mi i naši saveznici, riječ je o raketi S-300 napravljenoj u Sovjetskom Savezu, to je stara raketa i nemamo dokaze da je lansirana sa ruske strane. Velika je vjerovatnoća da je raketu ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana", rekao je on.

Rusija je negirala da ima veze sa eksplozijom. Ministarstvo odbrane saopštilo je da su raketni udari Moskve bili udaljeni najmanje 35 kilometara od granice Poljske i Ukrajine, prenosi agencija RIA.

Kijev, međutim, saopštava da ima dokaze o ruskom udjelu u eksploziji u Poljskoj.

Oleksi Danilov, sekretar Savjeta za odbranu i nacionalnu bezbjednost Ukrajine, rekao je da Kijev želi da sprovede zajedničku istragu sa parnterima o tome šta se dogodilo, i da želi da vidi na osnovu čega su saveznici doneli svoj zaključak.

On je ponovio tvrdnje ukrajinskog predsjednika da je Rusija odgovorna za "raketni teror".

Predsjednik SAD Joe Biden također je rekao da je malo vjerovatno da je riječ o raketi ispaljenoj iz Rusije, ali da se čekaju nalazi istrage. Izvor iz NATO-a rekao je za Reuters da je Biden partnerima iz G7 i NATO-a rekao da je eksplozija u Poljskoj izazvana padom ukrajinske rakete za protivvazdušnu odbranu.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak naveo je da je Rusija odgovorna za "bilo koji incident sa raketama".

"Ja mislim da je samo jedno logično: Rusija je otpočela rat, i vodi ga. Masovno napada Ukrajinu krstarećim raketama. Rusija je pretvorila istočni dio evropskog kontinenta u bojno polje. Namjera, rizik, eskalacija - sve to zavisi od Rusije. I nema drugog objašnjenja za incidente sa raketama", naveo je Podoljak u saopštenju, reagujući na izjavu američkog predsjednika.

NATO je odmah podržao Poljsku.

"Reakcija naših saveznika, njihova nedvosmislena podrška i spremnost da stoje uz nas, pokazuju da smo mnogo bezbjedniji da nismo u NATO-u", rekao je zamjenik poljskog ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski.

Ako se utvrdi da je Moskva ipak odgovorna za eksploziju u Poljskoj, ta zemlja bi od NATO-a mogla da traži aktiviranje člana 5. o kolektivnoj odbrani, u kojoj se napad na jednu članicu smatra napadom na sve. Time se započinje razmatranje potencijalnog vojnog odgovora.

Poljska će se vjerovatno pozvati na član 4, rekli su poljski zvaničnici. To znači poziv na konsultacije među saveznicima u suočavanju sa bezbjednosnom prijetnjom.

Do eksplozije u blizini ukrajinske granice došlo je kada je Rusija ispalila niz raketa na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, za koje Kijev tvrdi da su najžešči napadi od početka rata.

Zemlje članice NATO-a saopštile su nakon sastanka na marginama samita lidera G20 u Indoneziji, da će ostati u bliskom kontaktu kako bi odlučile o bilo kakvoj mogućoj reakciji na eksploziju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG