Linkovi

Predsjednik Olimpijskog komiteta Irana: Rekabi neće biti kažnjena zbog nenošenja hidžaba


Iranska penjačica Elnaz Rekabi na takmičenju u Južnoj Koreji.
Iranska penjačica Elnaz Rekabi na takmičenju u Južnoj Koreji.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Irana izjavio je u četvrtak da penjačica Elnaz Rekabi neće biti kažnjena ili suspendovana nakon takmičenja u Južnoj Koreji tokom vikenda bez nošenja hidžaba.

Pristalice Rekabije, međutim, i dalje su zabrinute za 33-godišnju penjačicu jer su drugi sportisti bili na meti vlade zbog podrške nedjeljnim protestima koji su potresli Iran. Aktivisti kažu da su snage sigurnosti već ubile preko 200 ljudi i uhapsile hiljade u obračunu s neistomišljenicima.

U razgovoru za Associated Press u glavnom gradu Južne Koreje Seulu, Mahmoud Khosravi Vafa je rekao da nema razloga za preduzimanje disciplinskih mjera protiv Rekabije jer je nenošenje hidžaba bio "nenamjeran" čin s njene strane.

"To je mali problem. Iznenađen sam da se o tome toliko priča", rekao je Khosravi Vafa.

Rekabi je rekla: "Budući da sam bila zauzeta obuvanjem cipela i opreme, zbog toga sam zaboravila da obučem hidžab i onda sam otišla da se takmičim".

Protesti u Iranu uslijedili su nakon smrti Mahse Amini (22), koja je preminula tri dana nakon što ju je pritvorila policija za moral jer nije propisno nosila hidžab.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG