Linkovi

Iranska penjačica se vratila u zemlju nakon takmičenja bez hidžaba


Elnaz Rekabi na takmičenju u Južnoj Koreji.
Elnaz Rekabi na takmičenju u Južnoj Koreji.

Elnaz Rekabi, koja se takmičila na azijskom prvenstvu u penjanju u Južnoj Koreji bez hidžaba koji se zahtijeva od iranskih atletičarki, stigla je u srijedu ujutro u Teheran usred zabrinutosti da će biti uhapšena.

Čim je Rekabi stigla u Iran, gdje su je dočekali fanovi, pred kamerama dvije vladine novinske agencije je rekla da je takmičenje bez hidžaba „bilo potpuno slučajno”.

„Budući da sam bila zauzeta obuvanjem cipela i opreme, zbog toga sam zaboravila da obučem hidžab i onda sam otišla da se takmičim”, rekla je.

Na još jedno pitanje o reakcijama na njeno takmičenje bez hidžaba, Rekabi je rekla: „Vratila sam se u Iran mirna iako sam imala dosta napetosti i stresa. Ali do sada, hvala Bogu, ništa se nije dogodilo.”

Nakon nedjeljnog takmičenja, objavljeno je da Rekabini prijatelji nisu mogli da je kontaktiraju i da postoji zabrinutost za njenu sigurnost.

Njeno takmičenje bez hidžaba dolazi usred protesta u Iranu koji traju od smrti 22-godišnje Mahse Aminija u policijskom pritvoru prošlog meseca, koju je pritvorila iranska policija za moral zbog kršenja pravila oblačenja u zemlji.

Rekabi je završila četvrta na takmičenju, dok je 2021. godine osvojila bronzanu medalju u ženskoj kombinaciji na Svjetskom prvenstvu u penjanju.

Međunarodna federacija sportskog penjanja navela je u saopćenju od utorka da je u kontaktu sa Rekabijevom i da „pokušava utvrditi činjenice”. Federacija je takođe saopštila da će nastaviti da prati dešavanja po njenom dolasku u Iran.

„Sigurnost sportista je najvažnija za nas i podržavamo sve napore da cijenjeni član naše zajednice bude siguran u ovoj situaciji”, saopštio je savez.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG