Linkovi

Predsjednik Obama optimističan u vezi s oporavkom američke ekonomije


"Mnogi sektori se oporavljaju, poput proizvodnje, koja je na razini kakva nije odavna viđena. Tehnološki sektor je snažan. Od mjesečnog gubitka 750 tisuća radnih mjesta - prije godinu i pol - došli smo do petomjesečnog rasta tržišta rada. "

Predsjednik Barack Obama izrazio je uvjerenje da će američki zakonodavci glasovati za reformu američkog financijskog sustava. Predsjednik je izrazio optimizam po pitanju sveukupnog ekonomskog oporavka.

Predsjednik Obama očekuje da će Kongres usvojiti zakon o financijskoj reformi unatoč činjenici da demokrati sada imaju jedan glas manje u Senatu - nakon što je prekjučer u 92. godini života preminuo senator Robert Byrd. Nakon sastanka s guvernerom američke Središnje banke Benom Bernankejem, predsjednik je pred novinarima izrazio vjerovanje da zakonodavci iz obje stranke vide potrebu u promjeni načina na koji posluje Wall Street: "Došlo je vrijeme da se uspostave pravila kako bi se spriječile sanacije velikih financijskih institucija novcem poreznih obveznika te da se osigura da ne dođe do financijske krize koja bi mogla upropastiti ekonomiju. Vjerujem da postoji dosta interesa da se reforme pokrenu naprijed i da ovaj posao okončamo."

Predsjednik Obama i guverner Središnje banke sastali su se u trenutku kad jedno novo izvješće pokazuje da je u lipnju došlo do pada povjerenja Amerikanaca u ekonomiju, više od očekivanja. Predsjednik Obama i njegovi vodeći ekonomski savjetnici međutim vjeruju da američka ekonomija jača i da se oporavlja. "Mnogi sektori se oporavljaju, poput proizvodnje, koja je na razini kakva nije odavna viđena. Tehnološki sektor je snažan. Od mjesečnog gubitka 750 tisuća radnih mjesta došlo smo do petomjesečnog rasta tržišta rada" - rekao je Obama.

No dionice su na Wall Streetu prekjučer opet bile u padu, nakon velikih gubitaka na burzama u Europi i Aziji. Predsjednik Obama priznaje da je stopa nezaposlenosti previsoka te da je potrebno dodatno raditi na oporavku američke ekonomije: "Na žalost, zbog problema koje vidimo u Europi dolazi do nervoze na burzama, kod nekih biznisa i investitora. Još moramo to prebroditi."

U petak će biti objavljeno novo izvješće o nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama. Stopa nezaposlenosti u svibnju iznosila je 9.7 posto.

XS
SM
MD
LG