Linkovi

Predsjednik Obama objavljuje plan povlačenja američkih snaga iz Afganistana


Predsjednik Obama objavljuje plan povlačenja američkih snaga iz Afganistana
Predsjednik Obama objavljuje plan povlačenja američkih snaga iz Afganistana

Američki mediji javljaju da će biti odobreno povlačenje 30 tisuća vojnika do kraja 2012. godine, a koji su stigli u Afganistan u sklopu plana razmještanja pojačanja iz 2009. godine

Predsjednik Barack Obama u srijedu će objaviti će svoju odluku o veličini i rasporedu povlačenja američkih postrojbi iz Afganistana. Američki mediji javljaju da će biti odobreno povlačenje 30 tisuća vojnika do kraja 2012. godine, a koji su stigli u Afganistan u sklopu plana razmještanja pojačanja iz 2009. godine. Do ovog dolazi u trenucima kad na vidjelo sve više izlazi umor američke javnosti od gubitka života i posljedica što ih rat u Afganistanu ima na američku ekonomiju.

S više od polovine Amerikanaca koji vjeruju da rat u Afganistanu nije vrijedan ljudskih i materijalnih žrtava američki čelnik objavljuje početak povlačenja američkih vojnika. Glasnogovornik Bijele kuće James Carney.

"Predsjednik je u procesu finaliziranja dinamike i obima povlačenja koje počinje sljedeći mjesec."

Dok predsjednik Obama i Pentagon ukazuju na uspjehe u potiskivanju talibana iz važnih dijelova zemlje vojni zapovjednici izražavaju bojazan zbog rasta broja poginulih. Kao i u slučaju drugih predsjednika u razdobljima nepopularnog rata, iz Kongresa ne manjka savjeta predsjedniku Obami. Demokrat John Kerry predsjedatelj je senatskog Odbora za vanjsku politiku.

"Sjedinjene Države imaju istinski nacionalni interes u Afganistanu, no naš trenutni angažman, i po broju vojnika i po dolarskom iznosu, nije proporcionalan našem interesu, a po mom sudu, niti održiv."

Republikanski senator Lindsay Graham, međutim, usprotivio se bilo kakvom ishitrenom povlačenju američkih snaga unatoč sve jačem anti-ratnom raspoloženju u američkom Kongresu.

"Ukoliko sada ubrzamo povlačenje, jer smo umorni od rata, izgubit ćemo ovaj rat."

Drugi republikanac, senator Richard Lugar, pozvao je predsjednika Obamu da Amerikancima iznese novi plan koji će sadržavati definiciju onoga što bi Sjedinjene Države smatrale uspjehom rata u Afganistanu.

"Još je važnije pitanje imamo li učinkovitu strategiju za zaštitu naših nacionalnih interesa koja ne uključuje ogromne beskonačne troškove i ne traži od nas da neopravdano vjerujemo u afganistanske institucije."

Odluka predsjednika Obame dolazi u trenucima sve većeg nezadovoljstva javnosti ratom u Afganistanu. U Baltimoru, konferencija američkih gradonačelnika odobrila je rezoluciju kojom se traži da se milijarde dolara, koje se trenutno troše u Afganistanu, preusmjere na potrebe u američkim gradovima. Na nedavnoj konferenciji za novinare u Pentagonu odlazeći ministar obrane Robert Gates osvrnuo se na pitanje američkog nestrpljenja.

"Ovo nezadovoljstvo i umor od desetljeća rata leži na svima nama. Pitanje je kako dovršiti našu misiju, kao što smo u velikoj mjeri učinili u Iraku, na način da zaštitimo američke nacionalne interese, Amerikance i kako da doprinesemo stabilnosti."

Povlačenje snaga iz Afganistana trebalo bi biti dovoljno veliko kako bi predsjednik Obama ispunio obećanje o povratku vojnika u njihove baze, a istodobno, relativno malo kako bi se zadovoljilo vojne zapovjednike koji brinu da je situacija u Afganistanu još uvijek krhka. Scott Worden stručnjak je Američkog Instituta za mir.

"Situacija na terenu, u Afganistanu, je turobna."

Pored toga, diplomatski odnosi s Afganistanom su napeti nakon što je afganistanski čelnik Hamid Karzai izjavio da bi američke snage mogle biti smatrane okupacijskom silom. Američki veleposlanik Karl Eikenberry.

"Kad čujem da nas neki od vaših čelnika zovu okupatorima i povezuju s brutalnim neprijateljima afganistanskog naroda Amerikanci su zbunjeni i umorni od naših napora ovdje."

Sjedinjene Države imaju u Afganistanu više od stotinu tisuća vojnika. Umjereno povlačenje, za koje se zalaže vojska, podrazumijeva odlazak oko pet tisuća vojnika iz Afganistana. Oni, pak, koji zazivaju veće povlačenje vjeruju da bi predsjednik Obama trebao donijeti odluku o povlačenju do 15 tisuća pripadnika oružanih snaga.

XS
SM
MD
LG