Linkovi

Predsjednik Kine posjetit će Vijetnam dok su odnosi Hanoja i SAD-a veoma dobri


Vijetnamski premijer Pham Minh Chinh, lijevo, rukuje se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom prije njihovog sastanka u Pekingu, 27. juna 2023
Vijetnamski premijer Pham Minh Chinh, lijevo, rukuje se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom prije njihovog sastanka u Pekingu, 27. juna 2023

Kineski predsjednik Xi Jinping doputovaće ove sedmice u državnu posjetu Vijetnamu, dok se Peking i Washington bore za utjecaj.

Posjeta, u utorak i srijedu, poklopit će se s 15. godišnjicom uspostavljanja "sveobuhvatnog strateškog partnerstva" između nominalno komunističkih jednopartijskih, autoritarnih država.

To će također doći samo tri mjeseca nakon što je Vijetnam unaprijedio svoje odnose sa Sjedinjenim Državama. Septembarska posjeta američkog predsjednika Joea Bidena Vijetnamu stavila je Washington u ravnopravan položaj s Pekingom u diplomatskoj hijerarhiji Hanoja.

Ali za razliku od njihovih odnosa sa SAD-om, Kina i Vijetnam dijele visok stepen ideološke konvergencije, pri čemu lideri obje zemlje često opisuju svoje bilateralne odnose kao "drugovi i braća".

Otkako je Xi postao generalni sekretar Komunističke partije Kine 2012. godine, njegov vijetnamski kolega, Nguyen Phu Trong, posjetio je Kinu tri puta, 2015, 2017. i 2022. godine.

Xi je također posjetio Vijetnam 2015. i 2017, ali je prestao putovati tri godine tokom pandemije COVID-19.

Trgovina

Tokom protekle decenije, ekonomski i trgovinski odnosi između Kine i Vijetnama postali su sve bliži. Kina je najveći trgovinski partner Vijetnama i drugo najveće izvozno tržište, a sada je glavni izvor stranih investicija u Vijetnamu. Vijetnam je najveći trgovinski partner Kine među zemljama u ASEAN-u, Asocijaciji nacija jugoistočne Azije.

Kineska Opća carinska uprava kaže da je trgovina između Kine i Vijetnama prvi put u 2021. premašila 200 milijardi dolara, što je povećanje od 19,7% u odnosu na prethodnu godinu.

Ured američkog trgovinskog predstavnika kaže da je trgovina između SAD-a i Vijetnama u 2022. godini iznosila ukupno 142 milijarde dolara, pri čemu je američki izvoz od 2021. porastao za 3%, a uvoz za 25%.

Uprkos bliskim političkim i ekonomskim vezama između Kine i Vijetnama, dvije zemlje imaju višedecenijski spor oko suvereniteta nad velikim dijelovima Južnog kineskog mora. Agresivna tvrdnja Pekinga o svojim tvrdnjama gurnula je Hanoi bliže Washingtonu.

Percepcija Vijetnamaca

Dok se većina Vijetnamaca pomirila s Vijetnamskim ratom koji je završio kada su SAD povukle svoje trupe 1975. godine, mnogi još uvijek oprezno gledaju na Kinu – džinovskog susjeda s kojim su vodili kratki rat 1979. Peking je pokrenuo tronedjeljni napad na Vijetnam da kazni Hanoi zbog invazije na Kambodžu kako bi istisnuo Crvene Kmere, a dvije strane su imale povremene granične okršaje u godinama koje su uslijedile.

Istraživanje koje je u februaru objavio singapurski institut ISEAS-Yusof Ishak pokazalo je da, iako je većina vijetnamskih stavova o američkom utjecaju bila pozitivna, sve više ljudi smatra kineski utjecaj negativnim.

Istraživanje je pokazalo da većina Vijetnamaca nije uvjerena da će Kina učiniti pravu stvar u smislu globalnog mira, sigurnosti, prosperiteta i upravljanja, dok 65% vjeruje da bi ekonomska i vojna moć Pekinga mogla biti iskorištena da ugrozi interese i suverenitet njihove zemlje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG