Linkovi

SAD i azijski saveznici protiv širenja kineskih dezinformacija


Globalna propaganda, ilustracija
Globalna propaganda, ilustracija

Stručnjaci za spoljnu politiku sa Zapada pozdravljaju sporazume o zajedničkoj borbi protiv dezinformacija koje su Sjedinjene Države postigle sa Južnom Korejom i Japanom, rekavši da su takvi napori neophodni kako bi se spriječile namjere Kine da širenjem lažnih vijesti potkopa liberalne demokratije.

Sjedinjene Države su u Tokiju potpisale Memorandum o saradnji sa Japanom u cilju identifikacije i sprječavanja manipulacija podstaknutih stranim informacijama, navodi se u saopštenju State Departmenta. Nešto ranije, SAD su sličan sporazum postigle i sa Južnom Korejom.

To su prvi sporazumi koji su osmišljeni za borbi protiv dezinformacija, a sklopljeni su u okviru posjete američke državne podsekretarke za javnu diplomatiju i javne poslove Liz Alen Aziji.

Njihov cilj je da „pokažu ozbiljnost sa kojom Sjedinjene Države rade sa svojim partnerima na odbrani informacionog prostora“, prema saopštenju State Departmenta, u kom nijedna nacija nije posebno identifikovana kao prijetnja.

Sekretar za odnose sa javnošću kineske ambasade u Washingtonu Liu Pengju rekao je u odgovoru za Glas Amerike da želi da naglasi da se „Kina uvek protivila stvaranju i širenju dezinformacija.“

Ono što sam video je da postoji mnogo dezinformacija o Kini na društvenim mrežama u SAD. Neki američki zvaničnici, zakonodavci, mediji i organizacije proizvodili su i širili veliku količinu lažnih informacija protiv Kine bez ikakvih dokaza i uz ignorisanje osnovnih činjenica“, rekao je on.

Sporazumi koje su SAD sklopile sa saveznicima predstavljaju „namjerno priznanje prijetnji koju predstavlja Kina“, rekao je Dejvid Maksvel, potpredsjednik Centra za azijsko-pacifičku strategiju.

Dezinformacije su dio namjerne dugoročne kampanje političkog ratovanja Kine, sa ciljem da potkopa demokratije SAD, Južne Koreje i Japana, kao i da potkopa odnose saveznika kako bi spriječila ujedinjene akcije protiv Kine“, rekao je Maksvel.

Kina naizgled ubrzava svoju operaciju na društvenim mrežama koja ima za cilj da utiče na američke izbore 2024.

Meta, matična kompanija Facebooka i Instagrama, objavila je 30. novembra da je uklonila 4.789 naloga registrovanih u Kini, a koji su lažno predstavljali Amerikance, uključujući političare i objavljivali poruke o politici u SAD i američko-kineskim odnosima.

U izvještaju o neprijateljskim prijetnjama, Meta je saopštila da je Kina treći najčešći izvor stranih dezinformacija nakon Rusije i Irana.

Bivši direktor Saveta za nacionalnu bezbjednost Denis Vilder rekao je da su sporazumi koje je Washington sklopio sa Seulom i Tokiom „značajan korak naprijed“ i da demokratije treba da rade zajedno kako bi amortizovale uticaj dezinformacija koje su osmišljene da bi uticale na biračko tijelo i da bi podsticale sveukupno neslaganje unutar otvorenih političkih sistema.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG