Linkovi

Kineski nadzorni balon uočen u Tajvanskom moreuzu, kažu zvaničnici


Tajvanski vojni brodovi u luci Keelung na Tajvanu 4. avgusta 2022.
Tajvanski vojni brodovi u luci Keelung na Tajvanu 4. avgusta 2022.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopćilo je da je u Tajvanskom moreuzu uočen kineski vojni balon za nadzor, kao i kretanje vojnih aviona i brodova velikih razmjera.

Ministarstvo je saopštilo da je balon prošao jugozapadno od sjevernog lučkog grada Keelunga u četvrtak navečer, a zatim nastavio na istok prije nego što je nestao, vjerovatno u Tihi ocean.

Međutim, činilo se da postoji izvjesna nesigurnost oko toga da li je balonom direktno upravljala Narodna oslobodilačka vojska, vojni ogranak kineske vladajuće Komunističke partije. Ministarstvo ga je nazvalo i "PLA nadzornim balonom" i "1 PRC balon", koristeći akronim za Narodnu Republiku Kinu, službeni naziv Kine.

Portparol Ministarstva odbrane rekao je da nemaju dodatnih informacija.

Kina je zamaglila granice između vojnih i civilnih funkcija, uključujući i Južno kinesko more, gdje upravlja ogromnom pomorskom milicijom - navodno civilnim ribarskim brodovima koji djeluju prema vladinim naredbama kako bi potvrdili teritorijalne pretenzije Pekinga.

Tajvan je zaprijetio da će oboriti takve balone, ali ministarstvo nije reklo šta je, ako je bilo, preduzeto. Navodi se da je balon praćen kako leti na visini od približno 6.400 metara.

Također se navodi da je otkriveno 26 kineskih vojnih aviona, zajedno sa 10 brodova kineske mornarice, u 24 sata prije 6 sati ujutro u petak. Od aviona, 15 je prešlo srednju liniju koja predstavlja nezvaničnu razdjelnicu između strana, ali koju Peking odbija priznati. Neki su takođe ušli u samoproglašenu zonu za identifikaciju protivvazdušne odbrane Tajvana izvan vazdušnog prostora ostrva, koji obuhvata 160 kilometara -- širok Tajvanski moreuz.

Tajvanska vojska pratila je situaciju s borbenim avionima, mornaričkim brodovima i raketnim sistemima na kopnu, saopćilo je ministarstvo. Incident se dogodio nešto više od mjesec dana prije nego što će Tajvan održati izbore za predsjednika i zakonodavno tijelo i postavlja pitanja o mogućim kineskim naporima da utječu na glasanje.

Takvi upadi se redovno dešavaju kao sredstvo reklamiranja kineske prijetnje da će upotrijebiti silu za aneksiju samoupravne ostrvske republike koju smatra svojom vlastitom teritorijom, istrošene vojne sposobnosti Tajvana i utječu na moral među oružanim snagama i javnosti, koji ostaju uglavnom ambivalentni prema Kineske akcije.

Kineske misije su takođe potakle Tajvan da poveća kupovinu aviona od Sjedinjenih Država, svog glavnog saveznika, i revitalizira sopstvenu odbrambenu industriju, uključujući proizvodnju podmornica.

Peking snažno protestuje zbog svih kontakata između ostrva i SAD, ali njegova agresivna diplomatija pomogla je da se izgradi snažna dvostranačka podrška Tajpeju na Kapitol Hilu.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je oštrija pravila za praćenje, praćenje i potencijalno obaranje nepoznatih zračnih objekata nakon tri sedmice velike drame izazvane otkrićem navodnog kineskog špijunskog balona koji je prošao kroz veći dio zemlje početkom godine.

SAD su balon označile kao vojni avion i oborile ga projektilom i izvukle, kako su rekli, sofisticiranu opremu za nadzor koju je prevozio. Kina je ljutito odgovorila, rekavši da je to samo meteorološki balon koji je izletio sa kursa i nazvala obaranje velikom pretjeranom reakcijom.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG