Linkovi

Predsjednica Gruzije za Glas Amerike: Zakon o stranom uticaju smetnja na evropskom putu


Predsjednica Gruzije Salome Zurabičvili obećala je da će staviti veto na kontroverzni "zakon o stranom uticaju" u intervjuu za Glas Amerike 15. maja 2024.
Predsjednica Gruzije Salome Zurabičvili obećala je da će staviti veto na kontroverzni "zakon o stranom uticaju" u intervjuu za Glas Amerike 15. maja 2024.

Parlament Gruzije je ove nedjelje usvojio takozvani zakon o "stranom uticaju". Vlada navodi da je on neophodan da bi se spriječilo strano miješanje u gruzijsku politiku, ali ga kritičari nazivaju prijetnjom gušenja slobode govora "u ruskom stilu".

Vladajuća partija "Gruzijski san" usvojila je zakon uprkos upozorenjima Washingtona i Brisela da će time možda ugroziti partnerstvo Gruzije sa Zapadom.

U intervjuu za Glas Amerike, predsjednica Gruzije Salome Zurabičvili, nezavisna političarka koju je ranije podržavala partija Gruzijski san, opisala je zakon kao jasno odstupanje od gruzijskog "zapadnog puta", što će ugroziti njene napore da se pridruži Evropskoj uniji.

Zurabičvili je obećala da će staviti veto na zakon, iako Gruzijski san ima većinu u parlamentu koja onemogućava veto.

Glas Amerike: Razgovaramo o kontroverznom zakonu o stranim agentima koji je usvojen u skupštini Gruzije. Kritičari kažu da liči na zakon u Rusiji koji je prvobitno donijet da bi se zaštitio nacionalni suverenitet, ali se u praksi koristi za gušenje glasova opozicije. Zbog čega potencijalno usvajanje tog zakona predstavlja prijetnju vašoj zemlji?

Predsjednica Salome Zurabičvili: Zato što smo u veoma kritičnom trenutku našeg puta ka Evropskoj uniji. Tek smo prošlog decembra dobili status kandidata za EU. Nije bilo sasvim jasno da ćemo ga dobiti, ali smo ga dobili, i građani su bili potpuno oduševljeni tim rezultatom.

Vidimo da imamo mogućnost do kraja godine ili početkom sljedeće godine, da dobijemo sljedeći korak, a to je otvaranje pregovora o pristupanju. I zato je ovo izuzetno značajan trenutak. A u tom važnom trenutku, imamo niz preporuka koje je iznijela Evropska komisija na kojima treba da radimo da bismo imali maksimalne šanse za otvaranje pregovora.

Demonstranti mašu zastavama EU i Gruzije ispred zgrade parlamenta u Tbilisju, 15. aprila 2024. (Foto: AP/Zurab Tsertsvadze)
Demonstranti mašu zastavama EU i Gruzije ispred zgrade parlamenta u Tbilisju, 15. aprila 2024. (Foto: AP/Zurab Tsertsvadze)

I umjesto da to uradi, vidimo da vlasti idu drugim putem, a to je da ne usvajaju različite reforme koje se od nas traže, posebno u oblasti reforme pravosuđa i borbi protiv korupcije. Naprotiv, oni podnose zakon koji je predstavljen prošle godine, za koji je rečeno da nije u skladu sa evropskim vrijednostima, koji je kritikovalo civilno društvo, koji je odbačen na masovnim demonstracijama i koji su vlasti povukle, obećavši svojim građanima da se o njemu nikada više neće raspravljati.

Ali, kako se pokazalo, to je bila laž, i zakon je podnet u najgorem trenutku, jer treba da radimo na pozitivnom zakonodavstvu koje se od nas očekuje. I nemamo mnogo mjeseci, jer do kraja juna trebalo je da obavimo neke od koraka, pošto se zaključak - preporuke Komisije EU - očekuju do septembra, ili oktobra.

Dakle, vrijeme prolazi i mi gubimo vrijeme da bismo kopirali neke ruske zakone za koje javnost ovdje vrlo dobro zna kako su korišteni u Rusiji. Korišten je da ograniči kapacitete civilnog društva da djeluje kao građansko društvo, da brani ljudska prava, da brani politička prava. I takođe je upotrijebljen protiv slobodnih medija...

A druga stvar je da je to paralelno sa retorikom koja je ponovo pokrenuta, rekao bih, prije dva mjeseca, koja je veoma kritična, veoma antizapadna, antiamerička, antievropska, koja optužuje naše partnere, one koji su pomogli Gruziji da zaista postane nezavisna, da ima državne institucije, oni su optuženi da žele da podstaknu destabilizaciju Gruzije, da smijene vladu.

Sve to stvara određenu atmosferu. I to je ono na šta reaguju građani. Nije u pitanju samo zakon, nije jedan zakon, radi se o više zakona. Rekla sam da ću staviti veto na svaki zakon koji je protivan duhu i sadržaju preporuka Evropske komisije.

Glas Amerike: Samo da pojasnimo, da li vi možete i da li ćete uložiti veto na taj zakon?

Zurabičvili: Da, mogu da uložim veto. Uložila sam veto na šest zakona iz istih razloga, pošto predstavljaju antievropske vrijednosti i ne idu u pravom smjeru. I to sam najavila, i uradiću isto sa ovim, koji očigledno nije u skladu, kao što sam jasno i glasno rekla svim našim partnerima - nije u skladu sa evropskim vrijednostima i preporukama.

Tako da ću staviti veto. Taj veto će biti poništen, jer je većina u rukama vladajuće partije Gruzijski san. Ali ovaj veto je reprezentacija glasa stanovništva koje je na ulici. Simboličan je koliko je simbolična i ta opozicija.

Od tada pa nadalje moramo da krenemo ka jedinom izlazu, jedinom putu koji nas vraća na stazu evropskih integracija, a to su izbori, izbori na kojima mora da dođe nova većina, koja će ukinuti zakone koji idu protiv evropskih integracija.

Demonstranti koji se protive "zakonu o stranom uticaju" protestuju ispred parlamenta u Tbilisiju 15. maja 2024. (Foto: AFP/Giorgi Arjevanidze)
Demonstranti koji se protive "zakonu o stranom uticaju" protestuju ispred parlamenta u Tbilisiju 15. maja 2024. (Foto: AFP/Giorgi Arjevanidze)

Glas Amerike: Sekretarica za štampu Bijele kuće nedavno je izrazila duboku zabrinutost zbog ovog zakona, navodeći da bi njegovo usvajanje zahtijevalo suštinsku preispitivanje odnosa SAD sa Gruzijom. Kakva je vaša reakcija na tu izjavu?

Zurabičvili: Pa, moja reakcija je ista. Juče nas je posjetio gospodin O'Brien [pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja] koji je također predstavljao State Department, koji je došao specijalno u Gruziju da vidi šta se dešava i da nam kaže kakav je stav Sjedinjenih Država. Danas smo imali više posjeta naših evropskih partnera, ministara različitih skandinavskih zemalja, a ima i drugih posjeta koje [predstoje]. Dakle, vrlo je jasno da je stav naših partnera poznat, da ovaj zakon nije u skladu sa evropskim vrijednostima.

Moj stav da je svaka reakcija naših partnera bilo Amerikanaca ili Evropljana, na ovaj i druge zakone, u smislu suprotstavljanja našem statusu kandidata za EU ili uvođenja nekih sankcija, na primjer viza, nešto što bi trebalo da sačeka na demokratski trenutak, a to su izbori. Izbori će pokazati šta građani žele.

Ako građani Gruzije, što mislim da se neće desiti, odluče da ne žele da nastave da idu evropskim putem, onda da, jasno je da možemo očekivati reakcije svojih partnera. Individualne sankcije su nešto što ne komentarišem... o tome odlučuju pojedinačne nacije ili organizacije.

Ali danas je velikoj većini proevropski orijentisanih Gruzijaca potrebna podrška naših međunarodnih partnera.

Svi treba da razumiju da je za stanovništvo Gruzije, za sve ovdje danas, nezavisnost Gruzije povezana sa evropskim putem, zapadnim integracijama, evroatlantskim integracijama. Znamo da ako izgubimo tu podršku i to zajedništvo, ostajemo izolovani, ispred Rusije. A to znači da će naša nezavisnost biti ugrožena.

Zato postoji tako jaka podrška evropskom putu. Možda ne razumiju svi kompleksnost Evropske unije, i procesa pridruživanja, ali svi razumiju da su naša sloboda, naša nezavisnost i naša budućnost vezani za Evropu.

Glas Amerike: Sve se više priča o potencijalnim modifikacijama tog zakona da bi se ublažili njegovi štetni efekti. Da li se partiji Gruzijski san može vjerovati u tom procesu?

Zurabičvili: Što se tiče mene i ogromne većine ljudi koji demonstriraju na ulicama - ne. Ne možete vjerovati nekome ko je podnio zakon, onda ga odbacio, onda obećao da ga neće ponovo razmatrati i zatim stavio na raspravu bez bilo kakve logične i političke potrebe. To je samo konfrontacija sa sopstvenim stanovištvom, bez dobrog razloga. I ne mislim da nešto što je suštinski loše može da se izmijeni i popravi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG