Linkovi

Predsjedništvo BiH u prvoj službenoj posjeti Briselu


Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić na inauguraciji za članove Predsjedništva BiH, Sarajevo, 20. novembar 2018.
Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić na inauguraciji za članove Predsjedništva BiH, Sarajevo, 20. novembar 2018.

Novi saziv tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine nalazi se u evropskoj prijestolnici u prvoj službenoj posjeti nakon prošlogodišnjih izbora u zemlji. Jedina tema razgovora sa ključnim akterima u evropskim institucijama, biće proces evropskih integracija.

Tročlano Predsjedništvo BiH će ovog popodneva otpočeti zvaničnu posjetu, razgovorm sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politku i bezbjednost Federicom Mogherini.

Nakon zajedničkog sastanaka, prema našim saznanjima, Mogherini će imati i odvojeni sastanak sa predsjedavajućim Predsjedništva Miloradom Dodikom.

Za sutra je planirano da tročlano Predsjedništvo razgovara sa komesarom nadležnim za proširenje Jahnnesom Hahnom i predsjednikom evropskog Savjeta Donaldom Tuskom.

Prema evropsim zvaničncima, glavne poruke koje će evropska strana prenijeti bh. političarima na svakom sastanku, tiču se neophodnsti da se nastavi reformski proces i upozorenje da se stvari ne kreću u pozitivnom smjeru.

“Upozorićemo ih da se već završava prvi mjesec ove godine, i svaki dan je gubitak za bosanskohercegovačku stranu. Takođe, ćemo ponoviti da smo im rekli smo da bismo željeli da sa mišljenjem izađemo u prvoj polovini ove godine, ali nismo odredili datum. Stoga ćemo ponoviti da oni moraju ubrzati reforme, jer ne može neko izvana obaviti njihov posao”, rekao je za naš radio jedan evropski izvor.

Međutim, zanimljivo je to da se ova posjeta organizuje bez ijedne prilike da se, kako gosti, tako domaćini obrate predstavnicima medija.

Prema dosadašnjoj praksi, kada se radi o ovako visokom nivou, evropska strana uvijek je organizovala pres konferenciju. Oko ovog je danas upitana, Maja Kocijančič, portparolka Feredice Mogherini je istaknula:

“Učinili smo sve što smo mogli da bi organizovali susret sa medijima, ali je agenda razlog zašto ovo nije bilo moguće”, rekla je Kocijančič, ne želeći da precizira čija agenda je bila prepreka da se organizuje pres konferencija u toku zvanične posjete Predsjedništva biH, koja će trajati cijela dva dana.

XS
SM
MD
LG