Linkovi

Predsjedništvo odlučuje o Vijeću ministara BiH


Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović postigli su dogovor da otkažu sjednice o ANP i mandataru, Sarajevo, 20. august 2019.
Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović postigli su dogovor da otkažu sjednice o ANP i mandataru, Sarajevo, 20. august 2019.

Na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, za danas, 27. avgust, je zakazana vanredna sjednica Predsjedništva sa samo jednom tačkom - imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Vanrednu sjednicu Predsjedništva zakazao je predsjedavajući Željko Komšić, a na njoj će, kako je najavljeno, biti razmatrana samo jedna tačka dnevnog reda - Prijedlog odluke o imenovanju Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Komšić je, kako je potvrdio Radiju Slobodna Evropa (RSE), sjednicu sazvao na zahtjev člana Predsjedništva Milorada Dodika.

Dodik je u zahtjevu za sazivanje naveo da su članovi Predsjedništva na sjednici održanoj 20. avgusta postigli usmenu saglasnost o odgađanju 37. vanredne sjednice Predsjedništva s tačkom dnevnog reda "Imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara".

Rok ističe 5. septembra

On je podsjetio i na Principe za formiranje vlasti, koje su osim njega potpisali lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, 5. avgusta u kojima je, kako tvrdi, precizno utvrđen rok od 30 dana za formiranje vlasti.

Petog avgusta u Sarajevu su lideri SDA, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i HDZ-a potpisali Sporazum o principima za formiranje vlasti odnosno za konačnu uspostavu Vijeća ministara, za šta rok ističe 5. septembra.

Denis Čarkadžić, analitičar udruženja građana "Zašto ne", za RSE kaže kako, ukoliko se ovaj sporazum ne implementira, ostaju još dvije opcije.

“Prvo je da trenutni saziv Vijeća ministara nastavi raditi čak i do narednih izbora ili da neka nova većina predloži mandatara za saziv novog Vijeća ministara, ali ovaj put bez SNSD-a, zašto apsolutno postoji matematička mogućnost kada su entitetska i svaka druga većina u pitanju”, navodi Čarkadžić.

On dodaje da je važno istaći i da su odluke koje su u pravcu NATO integracija donesene od strane nadležnih institucija na državnom nivou ugrađene u pravnu stečevinu BiH i kao takve su obavezujuće.

“Formiranje vlasti na svim nivoima jeste obaveza nadležnih u BIH, ali je obaveza i poštivanje Ustava, zakona i usvojenih obavezujućih strategija, te potpisanih međunarodnih ugovornih odnosa koje BIH ima. Dakle, imamo jednu veoma specifičnu situaciju kakvu nismo imali ranije. Treba podsjetiti da BIH ima instituciju vanrednih izbora naša zemlja i njeni građani ne bi mogli doći u jednu ovakvu situaciju kada je neformiranje vlasti u pitanju”, objašnjava Čarkadžić.

Tegelija ili ANP

Dvije sjednice Predsjedništva, jedna na kojoj je trebalo da se raspravlja o novom predsjedavajućem Vijeća ministara i druga na kojoj je trebalo biti riječi o Nacionalnom godišnjem planu za NATO (ANP), odgođene su 20. avgusta, nakon što tri člana bosanskohercegovačkog predsjedništva nisu mogla postići konsenzus potreban za donošenje odluka.

Nakon što je, na zahtjev Milorada Dodika vanredna sjednica ponovo sazvana, predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, ponovili su da su ostali kod stava da neće podržati imenovanje Zorana Tegeltije sve dok Predsjedništvo ne usvoji i u sjedište Sjevernoatlantskog saveza (NATO) uputi ANP.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je, postupajući po zahtjevu Predsjedništva BiH, kao organa nadležnog za imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara, utvrdila da Zoran Tegeltija ispunjava sve potrebne uslove za imenovanje propisane Izbornim zakonom BIH.

Agencija za istrage i zaštitu BiH u petak 23. avgusta je završila provjeru istinitosti informacija koje je Tegeltija naveo na obrascu izjave CIK-a i izvještaj o tome uputila Predsjedništvu.

Ovim aktima potvrđeno je da ne postoje zakonske prepreke koje mogu uticatii na imenovanje Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara, odnosno da on ispunjava sve zakonske propise za obnašanje ove funkcije.

Čekajući imenovanje: Zoran Tegeltija
Čekajući imenovanje: Zoran Tegeltija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komsić ponovio je agencijama da neće dati podršku imenovanju Tegeltije s obzirom da se, kako je rekao, Dodik odlučio na blokadu formiranja vlasti nepoštivanjem zakona i nedostavljanjem ANP-a.

Naveo je i da na taj način Dodik politički žrtvuje Tegeltiju kao kandidata za ovu funkciju.

Stav o imenovanju Tegeltije, sudeći prema dosadašnjim izjavama, na sjednici Predsjedništva neće mijenjati ni Džaferović. On je odmah nakon što je sazvana vanredna sjednica novinarima u Sarajevu u petak kazao da bez poštivanja svih zakona i preuzetih međunarodnih obaveza BiH, što uključuje i slanje ANP-a, nijedan kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH neće dobiti njegovu podršku.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG