Linkovi

Predsjedavajući Predsjedništva BiH: Deklaracija "Svesrpskog sabora" je opasan Vučićev projekt


Member of Presidency of Bosnia and Herzegovina, Denis Bećirović
Member of Presidency of Bosnia and Herzegovina, Denis Bećirović

"Svesrpski sabor" je opasan projekat predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je direktno povezan s pokušajima Rusije da destabilizira jugoistočnu Evropu i skrene pažnju s ruske agresije na Ukrajinu, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Taj skup održan je 8. juna u Beogradu, a na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i entiteta Republika Srpska usvojena je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Bećirović tvrdi da "uspostavljanje i antidejtonsko djelovanje 'svesrpskog sabora'" predstavlja prijetnju miroljubivoj i ravnopravnoj saradnji među evropskim državama.

"Takav scenario odgovara jedino Putinovoj Rusiji i zato nije slučajno da su najviši ruski funkcioneri javno podržali održavanje 'svesrpskog sabora'", naveo je Bećirović.

Ističe da je organiziranje svesrpskog sabora suprotna praksi u demokratskom i civiliziranom svijetu koji poštuje međunarodno pravo i "predstavlja krajnje opasan korak".

"Nijednom predsjedniku države u modernoj Evropi ne bi palo na pamet da organizira 'svefrancuski', 'svenjemački', 'sveitalijanski', 'svepoljski', 'svešpanski'... sabor", rekao je.

Naglasio je da tekst Deklaracije ne uvažava međunarodno i nacionalno pravo, kao ni postojanje nezavisne, suverene i nedjeljive države BiH.

"Predsjednik Republike Srbije, zalažući se za realizaciju mračne ideje 'jedan narod, jedan sabor', negira međunarodno-pravni značaj teritorijalnog principa kao osnove za vršenje suverene vlasti. Pokušava uspostaviti nezapamćenu praksu zajedničkog zasjedanja i odlučivanja najviših organa Republike Srbije i jedne administrativno-teritorijalne jedinice u državi BiH", naveo je Bećirović.

Deklaraciju, u kojoj je navedeno da srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu, trebali bi potvrditi parlamenti Srbije i RS u narednih 90 dana.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) učinit će to na sjednici početkom jula, najavio je predsjednik parlamenta tog bh. entiteta Nenad Stevandić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio da Deklaracija poziva na Dejtonski sporazum i da ne spominje razdruživanje u Bosni i Hercegovini.

"Svesrpski sabor" održan je u trenutku pojačane retorike vlasti o "ugroženosti srpskog naroda" zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, čemu su se protivili Beograd i Banjaluka.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG