Linkovi

Predao se Aleksandar Macan, osumnjičeni za ubistvo dva sarajevska policajca 2018.


SARAJEVO: Najbrutalniji napad na policiju
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

SARAJEVO: Najbrutalniji napad na policiju

Aleksandar Macan, osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, predao se u četvrtak, 23. decembra, saopšteno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Kako je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, Macan je ušao u prostorije Kantonalnog tužilaštva i predao se, nakon čega su ga policijski službenici SIPA-e lišili slobode.

„Nad licem lišenim slobode je izvršena kriminalistička obrada te je predato postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva“, zaključuje se u saopštenju SIPA-e.

Za njim je bila raspisana crvena Interpolova potjernica, a bio je u bjekstvu duže od mjesec dana.

Prema potjernici, Macan se sumnjiči za ubistvo i tešku krađu.

Policajci Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su u pucnjavi koja se dogodila u sarajevskom naselju Alipašino Polje 26. oktobra 2018. godine.

Do pucnjave je došlo kada su policajci zatekli grupu kriminalaca u krađi vozila.

Pripadnici SIPA-e su 4. novembra obavili pretrese na više lokacija na području Istočnog Sarajeva i Pala, s ciljem pronalaska dokaza u vezi sa ubistvom policajaca.

Nakon pretresa, tri osobe su saslušane u sklopu istrage, a komesar MUP-a KS Nusret Selimović kazao je da se više osoba može dovesti u vezu sa ubistvom policajaca.

Selimović je istakao da se ubistva sarajevskih policajaca, s policijskog aspekta mogu smatrati rasvijetljenim.

Tokom istrage ubistva, saslušano je i ispitano 300 osoba.

U međuvremenu je SIPA preuzela je istragu ubistva policajaca.

Interpolove crvene potjernice izdaju se za bjegunce koji se traže zbog krivičnog procesuiranja ili izdržavanja kazne. Predstavljaju zahtjev policiji širom svijeta da lociraju i privremeno uhapse osobu dok čekaju na izručenje, predaju ili sličnu pravnu radnju.

XS
SM
MD
LG