Linkovi

VOJISLAV ŠEŠELJ PROGLAŠEN KRIVIM: Konačnom presudom osuđen na 10 godina zatvora


Vojislav Šešelj na konferenciji za novinare u Beogradu, 2015.
Vojislav Šešelj na konferenciji za novinare u Beogradu, 2015.

Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, proglašen je krivim za progon, deportaciju i druga nečovječna djela i osuđen je na 10 godina zatvora.

Šešelj je kaznu već odslužio tako što je taj period proveo u pritvoru, rekao je Theodor Meron, predsjedavajući Žalbenim vijećem Mehanizam za međunarodne tribunale, pravni nasljednik Tribunala u Hagu.

Šešelj je proglašen krivim za govor kojim je podstrekao na zločine protiv čovječnosti nad Hrvatima u Hrtkovcima, Vojvodina, dok je oslobođen svih drugih optužbi.

U govoru u Hrtkovcima od 6. maja 1992. godine, Šešelj je pozivao na progon Hrvata. Govorio je da nema mjesta za Hrvate u Hrtkovcima i da mogu da ostanu samo oni Hrvati koji su „krvarili u borbi zajedno za Srbima”.

Šešelj je izjavio i da je ubijeđen da će Srbi iz Hrtkovaca i okolnih sela znati da sačuvaju slogu i jedinstvo i da će „vrlo brzo otarasiti preostalih Hrvata u (svom) selu i okolini”.

Progon Hrvata iz Hrtkovaca je uslijedio nakon Šešeljevog govora, rekao je Meron.

Vijeće Mehanizma za međunarodne tribunale, pravni nasljednik Haškog suda, izriče konačnu presudu Vojislavu Šešelju
Vijeće Mehanizma za međunarodne tribunale, pravni nasljednik Haškog suda, izriče konačnu presudu Vojislavu Šešelju

Šešelj, koji se na nalazi na slobodi u Beogradu, ranije je najavio da neće doći u Hag i prisustvovati objavi presude.

Žalbeno vijeće se osvrnulo na Šešeljeve govore u Vukovaru i Zvorniku.

Žalbeno vijeće smatra da je Šešeljev govor Zvorniku kojim je pozivao na etničko čišćenje i druge govore mogle su navesti ljude da počine zločine nad civilima.

Ipak, kako zaključuje Žalbeno vijeće, osim govora u Hrtkovcima, proteklo je mnogo vremena od Šešeljevih govora i počinjenja zločina, te da nema konkretnih dokaza kakav su uticaj imali govori na počinioce zločina.

Šešelj je oslobođen odogovornosti da je učestvovao u udruženom zločinačkom podhuvatu sa ciljem da se hrvatsko i muslimansko stanovništvo ukloni iz dijelova Hrvatske, BiH i Vojvodine.

Vojislav Šešelj u sudnici Haškog tribunala, 6. mart 2009.
Vojislav Šešelj u sudnici Haškog tribunala, 6. mart 2009.

Optužbi da je u okviru udruženog zločinačkog poduhvata odgovoran za progone, ubistva, mučenja, bezobzirna razaranja i druge zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji Šešelj je oslobođen nakon prvostepenog suđenja u martu 2016. godine.

Većina članova Vijeća je utvrdila da je regrutovanje dobrovoljaca, zbog kojeg se smatralo da je Sešelj učestvovao u udruženom zločinačkom podhuvatu, bilo legalna aktivnost regulisana jugoslovenskim ustavom i drugim zakonima u to vrijeme, navodi se u obrazloženju presude.

Nije sporno da je optuženi bio vođen političkom strašću da se stvori Velika Srbija, ali ništa ne ukazuje na zločinački cilj slanja dobrovoljaca, navodi se u presudi.

Obrazlažući govore optuženog većina članova Vijeća „nije mogla da odbaci razumnu mogućnost da su izrečeni u kontekstu sukoba i da im je cilj bio podizanje morala njegovih vojnika, a ne da ih pozove da nemaju milosti ni prema kome”.

List Oslobođenje 14. februara 1995. godine donosi intervju sa Šešeljem naslova „Muslimane treba potpuno poraziti”
List Oslobođenje 14. februara 1995. godine donosi intervju sa Šešeljem naslova „Muslimane treba potpuno poraziti”

Šešelj se danas nalazi na prijevremenoj slobodi u Beogradu na koju je pušten zbog tumora na jetri.

U žalbi na oslobođajuću presudu iznesenu krajem prošle godine, tužilac Mathias Marcussen je uvjerenja da su sudije iz prvostepenog postupka na pogrešan su način utvrdile činjenice, kao i da su propustile dati obrazloženja zbog kojih je Šešelj oslobođen.

Tužilački tim zatražio je osudu za Šešelja po svim tačkama optužnice.

Šešelj se predao 2003. godine, nakon izdatog naloga za njegovo hapšenje, a suđenje je počelo 2007. godine.

Zbog nepoštivanja suda tokom procesa, Šešelj osuđen na ukupno četiri godine i devet mjeseci, navodi se u izvještaju BIRN-a BiH.

Više o procesu protiv Šešelja možete pročitati ovdje.

XS
SM
MD
LG