Linkovi

Pozivi tužiocima da istraže poruke Ravnogorskog četničkog pokreta


Ravnogorski četnički pokret, Višegrad, 10. mart 2019.
Ravnogorski četnički pokret, Višegrad, 10. mart 2019.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH, kao i pravni eksperti, uputili su pozive tužilaštvima da istraže poruke izrečene na jučerašnjem okupljanju pripadnika Ravnogorskog pokreta, kako bi pokrenuli istrage za izazivanje vjerske i nacionalne mržnje.

Advokatica i bivša sutkinja Vasvija Vidović kazala je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da poruke izrečene na okupljanju Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu predstavljaju krivično djelo izazivanje vjerske i nacionalne mržnje.

“Ovo što se dešava u Višegradu iz godine u godinu i što je kulminiralo ove godine sigurno da predstavlja krivično djelo izazivanja vjerske i nacionalne mržnje, u najmanju ruku jasan je govor mržnje. Nije samo u pitanju okupljanje niti mirno okupljanje već ste vidjeli najcrnje fašističke poruke usmjerene na izazivanje ne samo nacionalne mržnje nego netrpeljivosti i straha kod lokalnog stanovništva, povratnika i konačno i kod lokalnog stanovništva pravoslavne vjeroispovijesti koje nema iste fašističke ideje”, kaže Vidović.

Ona naglašava da bi se Tužilaštvo moralo pozabaviti ovim krivičnim djelom.

“To jeste krivično djelo zato što je to nešto što je u ovom trenutku vrlo opasno, opasnije nego što je to bilo poslije rata i prvih desetak godina poslije rata, imajući u vidu vrlo napete nacionalne odnose u čitavom regionu. Naravno da se tužilaštva moraju baviti ovim krivičnim djelom, sprovesti istragu i donijeti tužilačku odluku u vezi s tim”, rekla je Vidović.

Nakon jučerašnjeg okupljanja, ambasade Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država pozvale su nadležne institucije da istraže dešavanja u Višegradu.

Krivično djelo izazivanja vjerske i nacionalne mržnje postoji u Krivičnom zakonu Republike Srpske i Krivičnom zakonu BiH i istragu može u skladu s nadležnostima vršiti Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu i Tužilaštvo BiH.

Neven Kramer, portparol Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, za BIRN BiH je kazao da ovo Tužilaštvo postupa nakon što zaprimi prijavu, ali da takvih prijava ni ove ni prethodnih godina nije bilo, niti od policije niti od bilo koga drugog.

“Ukoliko nam policija dostavi prijavu ili neko drugi, mi ćemo postupati po toj prijavi. Za sada niko ništa nije prijavio”, rekao je Kramer.

Iz Državnog tužilaštva nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH o tome da li će pokrenuti istragu.

Ružica Jukić, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), kaže da Tužilaštva očito ne smatraju da je to neka prijetnja čim nisu dosada ništa uradili.

“Očito smatraju da ipak na ovim prostorima gdje je bio ovakav rat to ne mora biti prijetnja, ali jednostavno nije građanima prijatno da se okupljaju ti ljudi. Mislim kad su abolirali Dražu Mihojlovića da je sve nakon tog, ispade ko da sad on nije ni zločinac, da je sve poslije toga uticalo na ovakve odluke. Svejedno, na ovim prostorima se pod tim simbolima desilo i stradanje i mislim da bi se trebalo voditi računa, ali vi znate kakav je zakon za naša tužiteljstva, da oni jednostavno ako smatraju da nešto nije, niko im jednostavno ne može nametnuti da nešto urade”, izjavila je Ružica Jukić.

Državno tužilaštvo je podiglo jednu optužnicu za izazivanje nacionalne mržnje zbog negiranja genocida u Srebrenici, ali je taj postupak završio oslobađajućom presudom.

XS
SM
MD
LG