Linkovi

Pozivi guverneru New Yorka da podnese ostavku zbog optužbi za seksualno uznemiravanje


New York Governor Andrew Cuomo makes a statement
New York Governor Andrew Cuomo makes a statement

Predsjednik SAD Joe Biden (Džo Bajden) pozvao je Endrjua Kuoma (Andrew Cuomo) da podnese ostavku nakon nezavisne istrage koja je pokazala da je guverner New Yorka uznemiravao više žena.

Bidenova osuda uslijedila je nekoliko sati nakon što je državna tužiteljica Letiša Džejms (Letitia James) rekla da je guverner prekršio državne i savezne zakone.

Kuomo je porekao da je ikoga neprikladno dodirivao i obećao da će ostati na funkciji.

Sada bi mogao biti smijenjen, a takođe se suočava i sa odvojenom krivičnom istragom.

"Mislim da bi trebalo da podnese ostavku", rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući u utorak. "Shvatam da bi državno zakonodavstvo moglo odlučiti o opozivu. Ne znam to tačno. Nisam čitao sve te podatke."

Petomjesečna istraga pokazala je da je guverner Njujorka Endrju Kuomo seksualno uznemiravao 11 žena, kršeći savezne i državne zakone, stvarajući "klimu straha" u svojoj kancelariji, izjavila je državna tužiteljka Letiša Džejms.

Nezavisna istraga pokazala je da se Kuomo bavio neželjenim dodirivanjem i da je davao neprikladne komentare, rekla je tužiteljka na brifingu za novinare.

Ona je dodala da je kancelarija demokratskog guvernera postala "toksično radno mjesto" koje je omogućilo "uznemiravanje".

"Istraga je otkrila da je guverner Kuomo seksualno uznemiravao sadašnje i bivše državne službenice neželjenim dodirivanjima bez saglasnosti i davanjem brojnih uvrijedljivih komentara“, rekla je tužiteljka Džejms.

Prema njenim riječima istražitelji su razgovarali sa 179 pojedinaca među kojima su bile i žene koje su podnijele žalbu protiv Kuoma.

Demokrata Kuomo (63) je, nakon što je tužilaštvo objavilo nalaze, rekao da "nikada nikoga nije dodirivao na neprikladan način" niti da je nekoga seksualno uznemirivao.

"Činjenice su mnogo drugačije od onoga što je prikazano", rekao je Kuomo koji se na mjestu guvernera Njujorka nalazi od 2011. godine.

Kuomo je pokušao da objasni te susrete kao svoj rutinski način pokazivanja naklonosti prema drugima. Video koji je objavio prikazuje više njegovih slika kako grli i ljubi muškarce i žene različitog uzrasta u naizgled sporazumnim interakcijama, prenio je Reuters.

U odgovoru koji je snimio, Kuomo se izvinio dvjema ženama: jednoj koja je rekla da je guverner pitao da li je otvorena za seks sa starijim muškarcem i drugoj koju je poljubio na venčanju.

Ali je negirao druge optužbe.

On je jasno stavio do znanja da neće podnijeti ostavku.

Nalazi, detaljno opisani u izvještaju tužilaštva, mogli bi da nanesu ozbiljan udarac Kuomovoj političkoj budućnosti i ometati njegovu administraciju, konstatuje Reuters, iako navodi da je istraga bila građanske prirode i neće direktno dovesti do bilo kakvih krivičnih prijava protiv njega.

Nakon objavljivanja izvještaja tužilaštva guverner Njujorka se suočava sa brojnim zahtjevima da podnese ostavku.

Pored predsjednika SAD i predsjednica Predstavničkog doma Nensi (Nancy) Pelosi pozvala je guvernera Njujorka da podnese ostavku.

"Kao i uvijek, pohvaljujem žene koje su se javile da iznesu svoju istinu. Prepoznajući njegovu ljubav prema Njujorku i poštovanje prema funkciji koju obavlja, pozivam guvernera da podnese ostavku", navela je Pelosi.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio rekao je da ono "što smo vidjeli diskvalifikuje".

Predsjedavajući skupštine države Njujorka, koja je pod kontrolom demokrata, Karl Hesti (Carl Heastie), rekao je da Kuomo "više ne može ostati na funkciji" i da će ovo zakonodavno tijelo ubrzati istragu o opozivu.

"Vrijeme je da učinite pravu stvar, opozovite ga", napisao je.

Šarlot Benet (Charlotte Bennett), bivša Kuomova pomoćnica koja je iznijela neke od optužbi napisala je na Twitteru: "Ne želim izvinjenje, želim odgovornost i prestanak okrivljavanja žrtava".

Lider većine u američkom Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) i senator Kirsten Gilibrand (Kirsten Gillibrand), obojica njujorške demokrate, u zajedničkoj izjavi su naveli: "Nijedan izabrani zvaničnik nije iznad zakona. Građani Njujorka zaslužuju bolje vođstvo u guvernerovoj kancelariji. Vjerujemo da guverner treba da podnese ostavku“.

Demokratski kongresmeni Tom Suozi (Tom Suozzi), Hakim Džefriz (Hakeem Jeffries) i Gregori Miks (Gregory Meeks), svi iz Njujorka, naveli su u zajedničkoj izjavi: "Pohvaljujemo hrabre žene koje su istupile. Došlo je vrijeme da guverner Kuomo učini pravu stvar za građane države Njujork i podnese ostavku."

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG