Linkovi

Požari u Kaliforniji: Trump prijeti da će povući sredstva savezne vlade


A firefighter passes a burning home as the Hillside fire burns in San Bernardino, California, Oct. 31, 2019.
A firefighter passes a burning home as the Hillside fire burns in San Bernardino, California, Oct. 31, 2019.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će smanjiti sredstva savezne vlade za pomoć u borbi protiv požara koji se šire Kalifornijom.

Posljednjih tjedana gotovo 100.000 hektara uništila je vatra, a tisuće ljudi je protjerano iz domova.

Trump je u poruci na Twitteru okrivio demokratskog guvernera Gavina Newsoma, rekavši da je obavio "užasan posao u upravljanju šumama".

Nekoliko ovogodišnjih velikih požara izgorjelo je u šumovitim predjelima.

"Svake godine, kako vatra bjesni (sic) i Kalifornija gori, to je ista stvar - i tada on dolazi u saveznu vladu za pomoć $$$. Nema više. Dovedite se u red guverneru", napisao je Trump na Twitteru.

Newsom, koji je bio izraziti kritičan prema Trumpovoj politici zaštite okoliša, odgovorio je: "Vi ne vjerujete u klimatske promjene. Izvinjeni ste iz ovog razgovora".

Povišene temperature uslijed globalnog zagrijavanja izazivaju velike požare u Kaliforniji, bez obzira na to koliko je bila vlažna prethodna zima, pokazalo je nedavno istraživanje objavljeno u Proceedings of the National Academy of Sciences.

Suše i topliji uvjeti dovode do isušivanja vegetacije i postaju zapaljiviji.

Predsjednik Trump je 2018. uputio sličnu prijetnju da će smanjiti pomoć savezne vlade, kada je u najsmrtonosnijem požaru u povijesti Kalifornije poginulo 86 ljudi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG