Linkovi

Požari na jugu BiH. U pomoć priskočio kanader iz Hrvatske


The Armed Forces of Bosnia and Herzegovina are putting out a fire on Mount Čvrsnica, Bosnia and Herzegovina
The Armed Forces of Bosnia and Herzegovina are putting out a fire on Mount Čvrsnica, Bosnia and Herzegovina

Vatra gori na dijelu planine koji pripada opštini Posušje, na jugozapadu BiH. Hrvatski kanader doletio je iz Zadra prema požarištu na planini Čvrsnica na jugozapada Bosne i Hercegovine (BiH), gdje pomaže u gašenju požara.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio ravnatelj Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona, Drago Martinović.

"Oko 13 sati kanader iz Hrvatske je izvršio dva preleta, nakon čega je odletio prema Buškom jezeru na punjenje rezervoara vodom za nove prelete“, rekao je Martinović za RSE.

Kanader Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućen je temeljem Naredbe ministra obrane o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Bosni i Hercegovini.

“Protupožarne zračne snage posljednjih su dana iznimno često angažirane u Hrvatskoj, no to nas ne sprječava da pomoć pružimo i susjednim državama kada im je ona najpotrebnija. Nakon gašenja u Republici Sloveniji gdje je u nedjelju bio angažiran Canadair Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, svoju spremnost i umijeće piloti kanadera pokazuju i u Bosni i Hercegovini, gdje su i prošle godine četiri puta pomagali u gašenju požara. Hvala im za nesebičan trud“, poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Drugi dan bjesni požar na Čvrsnici, jednoj od najviših planina u Bosni i Hercegovini.V atru danas gase helikopteri Oružanih snaga BiH, potvrdio je Drago Martinović, direktor upave Civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Radi se o nepristupačnom terenu na kojem je potrebno dva sata pješke do požarišta. Jedino se na ovoj lokaciji požar može gasiti iz zraka", kazao je Martinović.

Prema njegovim riječima, požarna linija je duga najmanje jedan kilometar, dok je površina zahvaćena požarom površine najmanje 10 hektara.

Radi se o šumskom planinskom području.

Pored Oružanih snaga BiH požar gase i pripadnici vatrogasnih jedinica i gorske službe.

Helikopterske posade Oružanih snaga BiH od proteklog vikenda gase požare koji su aktivni na lokalitetima Boračko jezero u blizni Konjica i Blizanci kod Čitluka, saopštilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Isti dan, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je i odluku o traženju međunarodne pomoći u gašenju požara na jugu zemlje.

Od Hrvatske je zatraženo slanje kanadera sa posadom koju će primiti organi civilne zaštite u BiH, saopštilo je Vijeće ministara BiH nakon vanredne telefonske sjednice.

Ova odluka je donosena s ciljem pomoći stanovništvu u opštinama Čitluk, Čapljina i Konjic, na jugu Bosne i Hercegovine, gdje je zbog nepristupačnog terena otežano gašenje velikih požara, kaže se u saopštenju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG