Linkovi

Povučen nalog koji je omogućio raciju u redakciji u Kansasu


Posljednje štampano izdanje Marion County Recorda u njihovoj kancelariji, 13. avgusta 2023. (Foto: AP/John Hanna)
Posljednje štampano izdanje Marion County Recorda u njihovoj kancelariji, 13. avgusta 2023. (Foto: AP/John Hanna)

Povučen je nalog za pretres koji je bio osnov za kontroveznu raciju policije u redakciji lista Marion County Record iz Kansasa prošlog petka i sve zaplijenjene stvari će biti vraćene.

Odluka je donesena nekoliko dana nakon što je Biro Kansasa za istrage preuzeo istragu koja je dovela do racije i koja je izazvala oštre osude medijskih kuća i organizacija koje se zalažu za slobodu štampe. Biro je i preuzeo istragu nakon oštrih kritika javnosti.

Iz Biroa su saopštili da će istraga biti nastavljena bez korištenja dokaza zaplijenjenih 11. avgusta. Između ostalog, iz redakcije i kuće izdavača izuzet su računari, telefoni i server.

Tužilac okruga Marion Joel Ensey saopštio je da je izjavama pod zakletvom utvrđena vjerojatnoća da je zaposlenik nedeljnika možda kriv za nezakonite radnje sa kompjuterima, ali da nije pronađeno dovoljno dokaza između "navodnog zločina, te pretresenih mjesta i oduzetih predmeta."

Grupe koje se bore za zaštitu medijskih sloboda pozdravile su ovakvu odluku, navodeći da do racije nije ni trebalo doći jer list nije učinio ništa pogrešno, kao i da policija mora odgovarati zbog učinjenog.

"Vlasti ne zaslužuju nikakvu pohvalu što su se urazumile tek nakon intenzivne reakcije lokalnih i nacionalnih medija i agresivnog pisma advokata novine", izjavio je Seth Stern, direktor za zastupanje Fondacije za slobodu medija (Freedom of the Press Foundation).

Biro Kansasa za istrage nije odmah odgovorio na zahtjev Glasa Amerike za komentar.

Više od 30 novinskih kuća i organizacija za slobodu medija osudilo je policijsku raciju na redakciju u Kanzasu. U zajedničkom pismu naveli su da se pokazalo da „nema opravdanja“ za takvu vrstu policijske pretrage u američkim medijima.

Pretresen je i dom izdavača Erica Meyera, a njegova 98-godišnja majka, koja je bila suvlasnica Recorda i živjela na istoj adresi, kolabirala je i umrla u subotu.

Meyer je rekao da za majčinu smrt krivi stres zbog racije u kući.

Iz lista su naveli da vjeruju da pretresi imaju veze sa sporom lista i vlasnice lokalnog restorana Kari Newell.

Ona je optužila novinu da joj je narušila privatnost i nelegalno pristupila informacijama o njoj, uključujući i presudu zbog vožnje pod uticajem alkohola iz 2008. godine. Također je navela da ju je novina targetirala nakon što je Meyera i jednog novinara izbacila iz svog restorana tokom političkog događaja.

Meyer je u intervjuima rekao da misli da je izvještavanje Recorda o lokalnim političarima imalo ulogu u donošenju odluke u racijama. Naveo je i da je njegov list istraživao policijsku prošlost policijskog šefa u Marionu, Gideona Codyja, koji je predvodio racije.

Zabrinutost zbog racija je izrazila i Bijela kuća.

"To je izazvalo mnogo zabrinutosti i puno pitanja", navela je portparolka Bijele kuće", rekla je Karine Jean Pierre.

U tekstu su korištene i informacije AP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG