Linkovi

Policija u Kansasu na udaru kritika poslije upada u novinsku redakciju


Radni sto reporterke u redakciji nedeljnika Marion County Record, odakle su policajci odnijeli kućište računara (FOTO: AP Photo/John Hanna)
Radni sto reporterke u redakciji nedeljnika Marion County Record, odakle su policajci odnijeli kućište računara (FOTO: AP Photo/John Hanna)

Više od 30 novinskih kuća i organizacija za slobodu medija osudilo je policijsku raciju na novinsku redakciju u Kansasu.

U zajedničkom pismu navodi se da se pokazalo da „nema opravdanja” za takvu vrstu policijske pretrage u američkim medijima.

Policija u okrugu Marion u petak je zaplijenila uređaje i drugu opremu tokom racije u kancelariji nedjeljnika Marion County Record i pretresla kuću izdavača lista.

U izvještaju koji je objavio list navodi se da je policija zaplijenila kompjutere, telefone, server i lične mobilne telefone zaposlenih, na osnovu naloga za pretres.

Pretresen je i dom izdavača Erica Meyera, a policija je uzela računare, telefon i kućni internet ruter.

Njegova 98-godišnja majka, koja je bila suvlasnica Recorda i živjela na istoj adresi, kolabirala je i umrla u subotu, prenijela je agencija AP.

Eric Meyer, urednik i izdavač novina Marion County Record. (FOTO: AP Photo/John Hanna)
Eric Meyer, urednik i izdavač novina Marion County Record. (FOTO: AP Photo/John Hanna)

Erik Meyer je rekao da za majčinu smrt krivi stres zbog racije u kući.

Zajedničko pismo Komiteta novinara za slobodu štampe i 34 druge novinske organizacije upućeno šefu policije okruga Marion u nedjelju dovodi u pitanje zakonitost racije.

U pismu se navodi da na osnovu kopije naloga za pretres, izvještaja i javnih izjava policije, „izgleda da nema opravdanja za tako sveobuhvatan i napadan pretres”.

„Pretresi i zaplijene u redakciji su među najnapadnijim radnjama koje policija može da preduzme u vezi sa slobodom štampe, i one koje potencijalno najviše suzbijaju slobodu govora”, navodi se u zajedničkom pismu.

Meyer je u vlastitim novinama naveo da vjeruje da je racija izazvana prošlonedjeljnom pričom o vlasniku restorana.

Gideon Cody, šef policije, branio je postupak policije u mailu poslatom AP-u nedelju, rekavši da savezni zakon obično zahtijeva sudski poziv - ne samo nalog za pretres redakcije, ali da postoji izuzetak „kada postoji razlog za vjerovanje da novinar učestvuje u osnovnom prekršaju”.

U mailu nije navedeno o kakvom navodnom prekršaju se radi.

Reporteri bez granica (RSF), nevladina organizacija koja se bori za slobodu medija, saopštila je da detalji u nalogu za pretres „ni izbliza ne opravdavaju ovaj jasan prekršaj protiv lokalnih novina”.

„Mediji ne mogu da rade njihov posao ako moraju da se plaše policijske racije svaki put kada dobiju informacije od izvora”, rekao je Clayton Weimers, direktor američkog biroa RSF.

Zgrada redakcije nedeljnika Marion County Record (FOTO: AP Photo/John Hanna)
Zgrada redakcije nedeljnika Marion County Record (FOTO: AP Photo/John Hanna)

Meyer je kazao da novine planiraju da tuže policijsku upravu, a možda i druge, nazivajući raciju protivustavnim kršenjem garancije slobode štampe iz Prvog amandmana.

Napadi ove vrste na američke redakcije su rijetki. Otkako je pre šest godina počeo da radi Program za praćenje slobode medija (Press Freedom Tracker), izdato je devet naloga za pretres novinarskih uređaja.

Program je zabilježio 194 slučaja sudskih poziva ili naloga za zaplenu novinarskih bilješki i uvida povjerljive izvore.

XS
SM
MD
LG