Linkovi

Bachelet: Porodice bivših boraca 'Islamske države' trebaju se vratiti kućama


Michelle Bachelet

Visoka povjerenica Ujedinjenih nacija za ljudska prva Michelle Bachelet izjavila je u ponedjeljak da hiljade članova porodica bivših boraca takozvane 'Islamske države' treba biti vraćeno u matične zemlje, tvrdeći da su djeca posebno propatila zbog "teških kršenja" njihovih prava, saopštava AP.

Bachelet je također izrazila žaljenje saudijskim odbacivanjem izvještaja nezavisne ekspertice UN-a iz prošle sedmice u kome kritikuje konzervativno kraljevstvo zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Također je osudila odluku kineskih vlasti da odgode prijedlog zakona o izručenju koji je izazvao proteste u Hong Kongu.Bachelet je predstavila svoje komentare na posljednjoj sjednici Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi.

U središtu njenog izlaganja bila je sudbina hiljada bivših pripadnika takozvane 'Islamske države' i članova njihovih porodica u zatočeništvu sirijskih boraca koji uživaju američku podršku i snaga iračke vlade, rekavši da mnogi od njih žive u uslovima "daleko ispod međunarodnih standarda".

XS
SM
MD
LG