Linkovi

Gruevski u Mađarskoj zatražio azil. U Makedoniji uhapšeni njegovi saradnici


Bivši premijer Nikola Gruevski na ulazu u sudnicu, Foto: Reuters/Ognen Teofilovski
Bivši premijer Nikola Gruevski na ulazu u sudnicu, Foto: Reuters/Ognen Teofilovski

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da se bivši premijer Nikola Gruevski nalazi u Mađarskoj i da je zatražio azil u toj zemlji.

Makedonska policija uhapsila je bivšeg ministra za saobraćaj i veze Mileta Janakievskog i bivšeg generalnog sekretara vlade Kirila Božinovskog. Janakievski i Božinovski bili su funkcioneri u vladi odbjeglog bivšeg premijera Nikole Gruevskog, a optuženi su u nekoliko sudskih postupaka Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore kao njegovi saradnici.

Tužiteljka Specijalnog tužilaštva Lile Stefanova je rekla novinarima da su i Janakievski i Božinovski noćas uhapšeni i odvedeni u pritvor jer su se spremali da pobjegnu iz Makedonije kao Gruevski. "U toku jučerašnjeg dana smo dobili informacije prema kojima su se Janakievski i Božinovski, na isti način kao Gruevski, pripremali za bjekstvo", rekla je tužiteljka.

Krivični savjet Odeljenja za organizovani kriminal i korupciju Osnovnog suda "Skoplje 1" kasno sinoć je prithvatio zahtjev Specijalnog tužilaštva i odredio pritvor od 30 dana Janakievskom i Božinovskom, umesto dosadašnje mjere oduzimanja pasoša. Stefanova je najavila da je moguće da, ukoliko dobiju informacije, pritvor bude zatražen i za druge optužene u procesima Specijalnog tužilaštva.

"Nakon napravljenih provjera, Ministarsvo unutrašnjih poslova je utvrdilo da se Nikola Gruevski, koji se traži zbog izvršenja zatvorske kazne u trajanju od dvije godine nalazi u Mađarskoj,” navodi se u saopštenju koje su prenijeli mediji u Skopju.

Vijest se pojavila na portalu a1on.mk.

Makedonsko ministarstvo obavijestilo je o tome Osnovni sud Skoplje 1, nakon čega se očekuje da bude izdato rješenje za međunarodnu potjernicu za bivšeg premijera, a ranije je raspisana i nacionalna.

Bivši makedonski premijer Gruevski, pravosnažno je osuđen na kaznu zatvora od dvije godine za krivično djelo - primanje nagrade i protivzakonit uticaj, a potjernica je raspisana pošto se nije javio na izdržavanje zatvorske kazne.

Gruevski je na svom Facebook nalogu objavio da se nalazi u Budimpešti i da je zatražio politički azil u Mađarskoj.

Ministarstvo pravde Makedonije saopštilo je da će ekstradiciju Gruevskog zatražiti nakon dobijanja zvanične potvrde MUP-a da je pobjegao u Mađarsku, ali da najprije treba dobiti potvrdu da je Gruevski lociran.

Makedonske vlasti još nisu potvrdile da li je Facebook profil Gruevskog na kojem je objavljena ta poruka vjerodostojan.

Inače, Gruevski je osumnjičen u još tri predmeta koje je pokrenulo Specijalno tužilaštvo. Bivši premijer treba da se javi u zatvor "Šutka" radi izdržavanja dvogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen u slučaju kupovine blindiranog "Mercedesa".

Gruevskom su ranije oduzeta oba pasoša - lični i diplomatski.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG