Linkovi

Potpredsjednica SAD-a najavila 1,5 milijardi dolara pomoći Ukrajini


Američka potpredsjednica Kamala Haris rukuje se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim tokom sastanka na marginama Samita o miru u Ukrajini, u luksuznom odmaralištu Burgenstock, u blizini Lucernea, 15. juna 2024.
Američka potpredsjednica Kamala Haris rukuje se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim tokom sastanka na marginama Samita o miru u Ukrajini, u luksuznom odmaralištu Burgenstock, u blizini Lucernea, 15. juna 2024.

Potpredsjednica SAD Kamala Harris objavila je 15. juna pomoć od više od 1,5 milijardi dolara za energetski sektor, humanitarnu pomoć i civilnu bezbjednost u Ukrajini.

Harris koja učestvuje u dvodnevnoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini u luksuznom planinskom hotelskom kompleksu Burgenstock u Švajcarskoj rekla je da pomoć uključuje 500 miliona dolara novih sredstava za energetsku pomoć.

Pored toga 324 miliona dolara koje je već najavio USAID, američka agencija za razvoj, će biti preusmjerena da odgovori na hitne energetske potrebe.

"Ta sredstva će dozvoliti popravku energetske infrastrukture oštećene u ratu, povećanje energetske proizvodnje i ohrabrenje investicija u privatni sektor, kao i zaštitu energetske infrastrukture", rekla je Harris u saopštenju.

Novi paket pomoći koji dolazi od USAID-a i američkog State Departmenta također uključuje 379 miliona dolara za humanitarnu pomoć.

Sredstva su namenjena da odgovore na hitne potrebe izbeglica, interno raseljenih lica i zajednica pogođenih "brutalnom ruskom agresijom protiv ukrajinskog naroda", piše u saopštenju.

State Department uz podršku Kongresa će obezbediti dodatnih 300 miliona dolara za ukrajinsku civilnu bezbjednost.

Novac će pomoći da se bezbjedno djeluje na linijama fronta za pomoć civilima na meti ruskih napada Kremlja, za zaštitu kritične infrastrukture i za istragu o više od 120.000 slučajeva ratnih zločina i drugih zločina koji su registrovani, rekla je Harris.

Desetine svjetskih lidera okupile su se u švajcarskom gradu Lucerneu kako bi pokušali da pronađu način da okončaju rat Ukrajini koji traje već više od dvije godine, ali je odsustvo ruskih i kineskih zvaničnika umanjilo izglede za veliki napredak.

Dan prije otvaranja dvodnevnog samita 15. juna, ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je Kijev da odustane od svojih NATO ambicija i preda četiri provincije za koje Moskva tvrdi da polaže pravo.

Prijedlog, koji je Kijev nazvao "manipulativnim" i "apsurdnim" i jednakim predaji, signalizirao je Putinovu odlučnost da nastavi sukob, bacivši dalju sjenku na sastanak.

Više od 90 zemalja i međunarodnih organizacija učestvuje na sastancima koji se održavaju u Švajcarskoj.

Švajcarska je pristala da bude domaćin samita po nalogu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i nastoji da otvori put budućem mirovnom procesu koji uključuje Rusiju. Ali Moskva nije pozvana da prisustvuje skupu koji su ukrajinski zvaničnici proglasili "samitom mira".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG