Linkovi

Postignut dogovor o kandidatima za buduće čelnike Evropske unije


Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk govori na konferenciji za medije na samitu EU u Briselu, 2. jula 2019. godine.
Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk govori na konferenciji za medije na samitu EU u Briselu, 2. jula 2019. godine.

Lideri Evropske unije usaglasili su se o imenovanju budućih nosilaca funkcija evropskih institucija. Dogovor je postignut poslije skoro dvodnevnih pregovora u Briselu.

​Usaglašeno je da Ursula fon der Lejen, aktuelna ministarka odbrane Njemačke, bude kandidatkinja za predsjednicu Evropske komisije.

Belgijski premijer Charles Michel​ kandidat je za funkciju predsjednika Evropskog savjeta.

Takođe, za posao visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost Evropske unije predložen je španski šef diplomatije Josep Borrell.

Christine Lagarde, Ursula von der Leyen, Josep Borrell i Charles Michel
Christine Lagarde, Ursula von der Leyen, Josep Borrell i Charles Michel

Epilog pregovora šefova država i vlada država članica Evropske unije objelodanio je Donald Tusk, koji je u starom sazivu, obavljao funkciju predsjednika Evropskog savjeta.

"Izabrali smo dvije žene i dva muškarca za četiri ključne pozicije Ursulu fon der Lejen​ za predsjednicu EK, Christinu Lagarde​ za predsjednicu Evropske centralne banke. Kandidovali smo belgijskog premijera Charlesa Michela za predsjednika Evropskog savjeta, a Španca Josepa Borella za visokog predstavnika EU.

Sada je na Evropskom parlamentu da potvrdi izbor Ursule fon der Lejen i ako se to desi, ona će biti prva žena koja vodi Evropsku komisiju. Primili smo na znanje i namjeru kandidatkinje za predsjednika Evropske komisije da gospodina Timmermansa i gospođu Vestager imenuje kao potpredsjednike Evropske komisije", rekao je Tusk.

Lideri Evropske unije dogovor su postigli nakon skoro dvodnevnih pregovora koji su počeli u nedjelju i okončani su u utorak kasno popodne – po srednjeevropskom vremenu.

Inače, tokom prvog okupljanja novog parlamentarnog sastava, dogodile su se i prve varnice: za vrijeme intoniranja evropske himne – pripadnici Brexit partije iz Velike Britanije su okrenuli leđa, na šta je reagovao odlazeći predsjednik Evropskog parlamenta rekavši da se “respekt himni odaje i onda kada se politički ne slažete”.

U isto vrijeme, pred parlamentom su protestovali građani Katalonije nesaglasni da to područje bude pod okriljem Španije, zbog zabrane španskog suda trojici njihovih evropskih predstavnika da učestvuju u radu Evropskog parlamenta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG