Linkovi

Poslije tri godine okončana misija helikoptera NASA koji je nadmašio sva očekivanja


Model Ingenuity helikoptera u NASA Laboratoriji u Pasadeni, Kalifornija.
Model Ingenuity helikoptera u NASA Laboratoriji u Pasadeni, Kalifornija.

Helikopter NASA Ingenuity zvanično je završio svoju misiju nakon skoro tri godine, saopštila je svemirska agencija. Letjelica, koja je do Crvene planete stigla na roveru Perseverance, oštetila je lopatice rotora prilikom sletanja i sada više nije sposobna da leti.

Tim Ingenuity zakazao je kratak vertikalni let za helikopter 18. januara kako bi procijenio njegovu lokaciju nakon prinudnog slijetanja. Međutim, tokom leta, Ingenuity je izgubio kontakt sa Perseverance, koji služi kao komunikacioni relej za rotor.

Uzrok prekida komunikacija koji je doveo do oštećenja prilikom slijetanja se istražuje.

Ingenuity helikopter fotografiše sopstvenu senku crno-bijelim foroaparatom na svom drugom obilasku 22. aprila 2021.
Ingenuity helikopter fotografiše sopstvenu senku crno-bijelim foroaparatom na svom drugom obilasku 22. aprila 2021.

Kao prva letjelica koja je radila na drugoj planeti, Ingenuity je izvela 72 leta i letjela skoro 14 puta dalje nego što je prvobitno planirano, a njegova misija od skoro 1.000 dana na Marsu takođe je 33 puta duža od planirane.

Prvobitna namera bila je da se dokaže da je let moguć u jako tankoj atmosferi Marsa, ali je nastavio da radi kao spoljna izvidnica roveru. Izdržljivost helikoptera nadmašila je očekivanja jer se oslanjala na sistem grijanja na solarni pogon da bi ga zaštitio tokom oštrih, hladnih noći na Marsu.

„Uz gorčinu moram da objavim da je Ingenuity, mali helikopter, izveo svoj posljednji let na Marsu”, rekao je administrator NASA Bill Nelson u video poruci.

Ingenuity tim će sprovesti završne testove na sistemima helikoptera i preuzeti preostale slike i podatke u njegovoj memoriji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG