Linkovi

Poslije opoziva Trumpa u Predstavničkom domu još nepoznato kada i kako se nastavlja proces u Senatu


Lider republikanske većine u SenatuMitch McConnell (lijevo) već je rekao da senatori treba da oslobode optužbi predsjednika Donalda Trumpa (Foto: Reuters/Brendan McDermid)
Lider republikanske većine u SenatuMitch McConnell (lijevo) već je rekao da senatori treba da oslobode optužbi predsjednika Donalda Trumpa (Foto: Reuters/Brendan McDermid)

Iako je Predstavnički dom Kongresa u srijedu uveče usvojio prijedlog za opoziv predsjednika Donalda Trumpa zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa, još nije jasno kako i kada će proces biti nastavljen u Senatu.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi je rekla da će sačekati da Senat odredi pravila takozvanog “suđenja” predsjedniku i da će tek onda formalno uputiti rezoluciju o opozivu u Senat.

Pelosi je rekla da će, kada bude imala informacije o pravilima procesa, imenovati i takozvane “menadžere”, koji će na suđenju u Senatu predstavljati rezoluciju o opozivu Trumpa, koju je usvojio Predstavnički dom, prenosi Reuters.

“Nisam predložila menadžere, jer još ne znamo kakva će biti arena…Nadamo se fer procesu, kao što se nadamo i da će poštovati ustav”, rekla je predsjedavajuća Predstavničkog doma.

Donald Tramp je opozvan u demokratskom Predstavničkom domu, ali se očekuje da ga republikanski Senat neće razriješiti dužnosti. Za razrješenje dužnosti potrebni su glasovi dvije trećine od 100 senatora, što bi značilo da 20 republikanaca treba da glasa za opoziv – a to je malo vjerovatno.

Mitch McConnell je apelovao na svoje republikanske kolege da isprave “toksični” opoziv Donalda Trumpa u Predstavničkom domu i time poslao do sada najjači signal da Trump neće biti razriješen dužnosti, piše Reuters.

Lider većine u Senatu optužio je članove Predstavničkog doma da su podlegli “kratkotrajnim strastima i stranačkim podelama", kada su glasali za opoziv Trumpa.

“Glasanje nije bilo bazirano na dokazima, već na tome šta ko osjeća prema predsedniku. Senat to mora da ispravi”, rekao je Mitch McConnell, koji je ranije najavio da će sarađivati sa Bijelom kućom u procesu opoziva u Senatu.

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer rekao je da “demokrate žele fer i brzo suđenje” koje će obuhvatiti i svjedočenja najviše rangiranih zvaničnika u Trumpovoj administraciji.

“Da li su predsjednikovi argumenti toliko slabi da niko od njegovih saradnika ne želi da ga brani pod zakletvom”, upitao je Schumer i istovremeno kritikovao Mitcha McConnella, koji je nagovijestio da ne želi da dovodi svjedoke.

Donald Trump je u srijedu uveče postao treći američki predsjednik opozvan u Predstavničkom domu, koji ga je formalno optužio za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Za prvu tačku prijedloga - zloupotrebu položaja - glasalo je 230 članova Predstavničkog doma, dok je protiv bilo 197. Druga tačka - opstrukcija Kongresa - usvojena je glasovima 229 predstavnika, dok je 198 bilo protiv.

Demokrate su teretile Trumpa da je zloupotrijebio položaj kada je od Ukrajine tražio da istraži bivšeg potpredsjednika SAD Joea Bidena, jednog od favorita za osvajanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke. Američki predsjednik optužen je i za opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG