Linkovi

'Poseban odnos' Washingtona i Londona u sjeni BP-ja


John Hamilton: "Veza je očigledna svakom tko prati ovu problematiku. Međutim, ono što nije očito je odgovor na pitanje je li BP mogao nešto učiniti da se krivac za Lockerbie pusti iz zatvora. "

Britanski premijer David Cameron susreo se danas s predsjednikom Obamom u Bijeloj kući. Među ostalim, dvojica državnika razgovarala su i o naftnoj korporaciji British Petroleum. S jedne stane, o odšteti koju ta firma treba isplatiti za ekološku nesreću u Meksičkom zaljevu, a s druge – o medijskim izvješćima da je BP navodno lobirao u Londonu da se iz škotskog zatvora pusti jedan Libijac osuđen zbog terorističkog napada iznad Lockerbiea, u kojem je 1988. poginulo gotovo 300 Amerikanaca.

Premijer David Cameron će za svog prvog posjeta Americi s predsjednikom Obamom razgovarati o nizu tema. Bez obzira na dnevni red, izvrsni odnosi Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva neupitni su – kaže Dana Allin iz londonskog Instituta za strateške studije: "Dvije zemlje povezuju vrlo snažni odnosi. Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo su saveznici, zajedno se bore u Afganistanu, na obavještajnom planu izvrsno surađuju… O većini svjetskih problema razmišljaju isto."

Spornija tema na sastanku Obama - Cameron je britanska korporacija British Petroleum kojoj gotovo tri mjeseca nije polazilo za rukom da zaustavi istjecanje nafte iz jedne svoje bušotine u Meksičkom zaljevu.

O BP-u razgovara se i u Senatu Sjedinjenih Država jer je ta korporacija, možda, lobirala britansku vladu da se iz zatvora u Škotskoj oslobodi jedan Libijac koji je služio kaznu zbog umiješanosti u teroristički napad na avion američkog PanAm-a, 1988., u kojem je poginulo gotovo 300 Amerikanaca.

Libijac Abdel Basset Ali al-Megrahi bio je prošle godine zaista u pušten iz zatvora u Škotskoj, jer je navodno bolovao od raka. U Libiji je dočekan kao heroj.

Neki američki senatori optužuju BP da je ishodio njegovo oslobađanje kako bi, zauzvrat, dobio unosne poslove u Libiji. Ove navode komentira John Hamilton koji piše za publikaciju African Energy: "Veza je očigledna svakom tko prati ovu problematiku. Međutim, ono što nije očito je odgovor na pitanje je li BP mogao nešto učiniti da se taj čovjek pusti iz zatvora. Jer, bio je to problem na relaciji Britanija-Libija, na relaciji dviju vlada, a ne problem između britanske vlade i korporacije BP."

Na dnevnom redu sastanka Obama-Cameron je i Afganistan, u kojem Britanija ima oko devet tisuća vojnika. Dana Allin kaže da je Afganistan sam po sebi složen problem, ali da on ne dovodi u pitanje odnos Londona i Washingtona: "Ne postoje razilaženja oko Afganistana. Tu je glavni problem to što nitko zapravo ne zna što bi bilo najbolje učiniti. I Sjedinjene Države i Britanija trude se pronaći najbolji način da se cijela misija okonča, a da se ne stvori dojam da je Afganistan naprasno napušten i odbačen. Na tome dvije zemlje zajedno rade."

Inače Dana Allin kaže da u Britaniji postoji izvjesna opsesija u vezi tzv. 'posebnog odnosa' s Amerikom te da se razina veza kontinuirano preispituje. Zato je premijer David Cameron, prije svog dolaska u Washington, u nekoliko nastupa pokušao umanjiti značaj ovog posjeta.

Bez obzira na to, kažu britanski stručnjaci, domaća će javnost njegov posjet Sjedinjenim Državama vrlo pomno pratiti.

XS
SM
MD
LG