Linkovi

Poruka komesara Hahna: BiH u ovom trenutku treba opipljive reforme


Članovi Predsjedništva BiH i komesar Johannes Hahn, Brisel, 30.01.2019.
Članovi Predsjedništva BiH i komesar Johannes Hahn, Brisel, 30.01.2019.

Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, komesar za proširenje Johannes Hahn poručuje da je potrebno iskoristiti jedinstvo oko puta BiH ka EU kako bi došlo do ubrzanja neophodnih reformi.

U ovom trenutku, kaže Hahn, BiH trebaju konkretne i opipljive reforme, dok nikakva retorika podjela ne dolazi u obzir.

„U ovom kontekstu, ključno je formiranje svih nivoa vlasti na osnovu izbora u oktobru 2018. godine”, poruka je komesara Hahna.

Komesar poziva da se što prije dostave odgovori na 656 dodatnih pitanja iz Upitnika Evropske komisije. Dostavljeni odgovori, pojašnjava on, ne znači da BiH po automatizmu dobija status kandidata za EU.

„Mišljenje Komisije će služiti kao sveobuhvatna mapa puta za opsežne reforme koje treba hitno usvojiti i provoditi, posebno u oblastima vladavine prava i osnovnih prava gdje postoje jasni nedostaci na svim nivoima”, saopšteno je.

Članovi Predsjedništva BiH iz Brisela se vraćaju saglasni oko dobijanja kandidatskog statusa, dok su i dalje podijeljeni oko NATO puta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG