Linkovi

Porez od 2 posto za super bogate u fokusu predsjedavanja Brazila Grupom 20


"Super bogati plaćaju proporcionalno manje poreza od drugih socioekonomskih grupa", rekao je francuski ekonomistta Gabriel Zucman novinarima.
"Super bogati plaćaju proporcionalno manje poreza od drugih socioekonomskih grupa", rekao je francuski ekonomistta Gabriel Zucman novinarima.

Globalni porez na superbogate predlaže se u novom izvještaju koji je Brazil naručio za trenutno predsjedavanje vodećih 20 bogatih i zemalja u razvoju.

Globalni porez za superbogate predlaže se u novom izvještaju koji je Brazil naručio za trenutno predsjedavanje vodećih 20 bogatih i zemalja u razvoju.

Pojedinci sa više od milijardu dolara ukupne imovine morali bi da plate porez na dohodak u iznosu od 2 posto svog bogatstva, navodi se u prijedlogu u izvještaju Gabriela Zucmana, francuskog ekonomiste koji predaje na Pariskoj školi ekonomije.

U izvještaju se navodi da globalni milijarderi trenutno plaćaju porez u iznosu od 0,3 posto svog bogatstva. Rečeno je da će porez od 2 posto prikupiti 200 do 250 milijardi dolara godišnje na globalnom nivou od oko 3.000 pojedinaca - novac koji bi mogao financirati javne usluge poput obrazovanja i zdravstvene zaštite, kao i borbu protiv klimatskih promjena.

"Super bogati plaćaju proporcionalno manje poreza od drugih socioekonomskih grupa", rekao je Zucman novinarima, dodajući da ta praksa podstiče nejednakost.

On je progresivni poreski sistem nazvao "ključnim stubom naših demokratskih društava", neophodnim za jačanje društvene kohezije i poverenja u vlade.

U bogatstvu, milijarderi trenutno posjeduju ekvivalent od 13 posto svjetskog BDP-a, u odnosu na 3 posto iz 1987. godine, prema novom izvještaju.

Predloženi porez bi bio usmjeren na milijardere koji još ne plaćaju porez na dohodak u iznosu od 2 posto svog bogatstva, navodi se u izvještaju.

Većina svjetskih milijardera vjerovatno plaća ispod 2 posto, ali je teško biti precizniji, rekao je Zucman.

Nova članica G20 Afrička unija izrazila je interesovanje za prijedlog, kao i Belgija, Kolumbija, Francuska i Španija, rekao je on.

Pitanje nejednakosti je prioritet Brazila tokom predsjedavanja G20, zajedno sa smanjenjem gladi, promocijom održivog razvoja i reformama globalnog upravljanja.

Globalni minimalni porez za milijardere jedan je od načina prikupljanja sredstava za napredak na tim agendama, rekao je novinarima Felipe Antunes de Oliveira iz brazilskog Ministarstva finansija.

Priznao je da će put prema tome biti daleko od glatkog.

"Možemo očekivati da će pregovori biti dugi," rekao je Oliveira, ponavljajući slične primjedbe ministra finansija Fernanda Haddada u februaru kada se o prijedlogu prvi put raspravljalo u Sao Paulu.

Jaz između superbogatih i najvećeg dijela svjetske populacije porastao je od pandemije koronavirusa, navodi organizacija za borbu protiv siromaštva Oxfam International, koja je pohvalila novi izvještaj.

"Ovo je razuman i ozbiljan prijedlog koji je u strateškom ekonomskom interesu svake vlade", rekao je privremeni izvršni direktor Amitabh Behar u saopćenju.

Prema studiji zagovaračke grupe Tax Justice Network iz 2023. godine, zemlje širom svijeta mogle bi izgubiti do 4,8 hiljada milijardi dolara poreznih prihoda u narednoj deceniji zbog korištenja poreznih rajeva od strane pojedinaca i preduzeća.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG