Linkovi

Poređenje vakcina: Pfizer i Moderna


FILE PHOTO: A pharmacist fills a syringe with the Pfizer-BioNTech coronavirus disease (COVID-19) vaccine at Indiana University Health, Methodist Hospital in Indianapolis, Indiana, U.S., December 16, 2020. REUTERS/Bryan Woolston
FILE PHOTO: A pharmacist fills a syringe with the Pfizer-BioNTech coronavirus disease (COVID-19) vaccine at Indiana University Health, Methodist Hospital in Indianapolis, Indiana, U.S., December 16, 2020. REUTERS/Bryan Woolston

Vakcinacija protiv COVID-19 je u mnogim zemljama započela i to upravo novom generacijom vakcina, mRNA vakcinama, koje se zasnivaju na genetičkoj uputi sa Spike protein virusa SARS-CoV-2 sadržanoj u malom dijelu molekule RNK.

Prve takve vakcine su Pfizer/BioNTech vakcina zvana Comirnaty ili BNT162b2 te Moderna/Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) mRNA-1273.

Pfizerova vakcina je odobrena u Velikoj Britaniji (odobrenje MHRA), EU (odobrenje EMA), SAD (odobrenje FDA) te još nekim zemljama. Moderna vakcina je odobrena u SAD i Kanadi i uskoro će vjerovatno biti odobrena i u EU. Pored ovih, još nekoliko vakcina koje nisu bazirane na RNK, poput AstraZeneca/Oxford vakcine, koja je odobrena u Britaniji, ali još uvijek ne u EU, ruske Sputnjik V (odobrena za hitnu upotrebu u Rusiji, Belorusiji ), nekoliko kineskih i indijskih vakcina su odobrene za hitnu upotrebu ili na korak do odobrenja. Do sada je u svijetu dato preko 12 miliona doza vakcina protiv COVID-19.

Kviz: COVID19 vakcine

Kviz: COVID19 vakcine

Spremni?

I Pfizerova i Modernina vakcina se zasnivaju na RNK molekuli ​koja kodira Spike protein virusa, a koji naš organizam sintetizira i prepoznaje kao antigen te započinje seriju kompleksnih reakcija koje dovode do stvaranja antitijela. Kod obje ove vakcine ta RNK je upakovana u „mjehur“ lipidnih molekula, koji imitira membranu ćelija, a služi da zaštiti RNK molekulu od razlaganja.

Informaciona RNK u ovim vakcinama je visoko je pročišćena jednostruka i proizvedena bez-staničnom in vitro transkripcijom iz odgovarajućih predložaka DNK. Drugim riječima, za proizvodnju ove vakcine čak nisu ni trebale ćelijske linije oko kojih se pojedinci tako bune.

Suštinski, mi RNK drugih organizama uzimamo i kroz hranu, jer svaka namirnica koju jedemo sadrži i RNK i ova molekula nije toksična za nas. Također, ne može izmijeniti naš genom tj. DNK jer ne postoje enzimi koji bi to mogli učiniti niti u vakcini niti u našem organizmu.

Obje vakcine se daju u mišić, u dvije doze u određenom razmaku.

Postoje male razlike u sastavu ovih vakcina, ali osnovne komponente su im iste.

Pfizerova vakcina je odobrena za starije od 16 godina, a Moderina za starije od 18 godine.

Da li vakcinu mogu primiti djeca, trudnice i dojilje?

Trenutno ne postoje podaci o efikasnosti i sigurnosti ovih vakcina na populacijama djece, trudnica i dojilja. Iako u tim vakcinama ne postoji ništa što bi moglo izazvati bolest ili je toksično, trenutne preporuke su da se ne daju mlađima od propisanog uzrasta te trudnicama i dojiljama.

To ne znači da se ove vakcine ne daju ovim kategorijama zbog nekog straha ili tajnog podatka, nego jednostavno ako nema podataka ili su podaci ograničeni za djelovanje nekog medicinskog sredstva na određenoj grupi unutar populacije, to sredstvo-lijek ili vakcina – se ne daju toj podgrupi.

Moguće je da će, kada krene sveobuhvatnija imunizacija i ljudi mimo prioritetnih kategorija (to su štićenici domova za stare, radnici tih domova, zdravstveni radnici), doći i do pojave da neke od vakcinisanih žena zatrudne ili otkriju da su trudne, pa će se na osnovu tih slučajeva i davati nove preporuke.

Ipak, mlađe osobe će svakako pričekati na vakcinaciju i trenutno nisu prioritet. CDC ​naglašava da je COVID-19 bolest opasna po trudnice, ali da su trenutni podaci o djelovanju ove vakcine na trudnice i dojilje ograničeni te da zbog ograničenog broja doza, preporuka glasi da se prvo vakcinišu prioritetne grupe.

Zašto su Pfizerova i Modernina vakcina u multidoznim pakovanjima?

Već dosta dugo vremena vakcine se proizvode u sasvim malim, jednodoznim pakiranjima, koja su lakša za primjenu. Doza Pfizerove vakcine iznosi 0.3ml i u bočici ih ima nešto više od 5. Naime, trebalo ih je biti po 5 u bočici, ali je otkriveno da bočice sadrže više doza. Doza Modernine vakcine je 0.5ml i u bočici ima 10 doza.

Ovo je urađeno zbog toga što je nastala opšta nestašica staklenih bočica i pakiranja u toku pandemije, ali i zbog toga što na ovaj način bočice zauzimaju manji prostor u paketima te ih je lakše distribuirati. Logistika Pfizerove vakcine zahtijeva i transport na jako niskim temperaturama od oko -70 OC te za to potrebne specijalne frižidere koji nema previše, te je ovaj način pakiranja znatno pogodniji za transport vakcina u ovom trenutku velike potrebe.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG