Linkovi

Popularni web sajtovi ugasili stranice protestirajući predložene američke anti-piratske zakone


Popularni web sajtovi ugasili stranice protestirajući predložene američke anti-piratske zakone
Popularni web sajtovi ugasili stranice protestirajući predložene američke anti-piratske zakone

Predloženi zakoni, po mišljenju njihovih kritičara, ugrožavaju slobodu izražavanja, kibernetsku sigurnost i inovativnost globalnog interneta

Ako ste jučer krstarili internetom, možda vam nije sve išlo glatko. Nekoliko popularnih web sajtova je ugasilo svoje stranice u znak prosvjeda protiv dva predložena američka zakona protiv piratstva za koje njihovi kritičari kažu da ugrožavaju slobodu govora.

Po prvi put otkad postoji Wikipedia na engleskom jeziku je zamračila svoju stranicu. Ova online enciklopedija je održala 24-satno zamračenje prosvjedujući protiv dva zakonska prijedloga – SOPA, odnosno Stop Online Piracy Act, i PIPA, Protect Intellectual Property Act.

Jay Walsh, glasnogovornik Zaklade Wikimedia, kaže: „To škodi slobodnom i otvorenom webu. Škodi Wikipediji. Želimo poslati jasnu poruku o tome.“

Wikipedia se pridružila nizu drugih web sajtova koji su se jučer zatvorili, uključujući i popularni društveni portal za vijesti Reddit. „To je stvarno velika stvar, nešto protiv čega ćemo se boriti... Mislimo da to ugrožava čitav jedan sektor,“ kaže Erik Martin, upravitelj Reddita.

Poput Wikipedije, i Reddit je svoj uobičajeni sadržaj zamijenio stranicom koja poziva posjetitelje da o tom problemu razgovaraju sa svojim predstavnikom u Kongresu. Google je zamračio svoj logo, ali je ostavio pretražni sajt u radu.

Pristaše dva zakona – SOPA u Zastupničkom domu i PIPA u Senatu – kažu da se ne radi o cenzuriranju nego o borbi protiv stranih web sajtova koji prodaju piratizirane američke filmove i muziku.

Steven Tepp, iz Američke trgovačke komore, kaže: „Ovi odmetnuti sajtovi škode američkim radnim mjestima, kradu poslove, štete američkim potrošačima i uopće nemaju što tražiti na internetu.“

Ali, David Smith, iz Instituta Potomac za političke studije, kaže da bi predloženi zakoni opteretili Wikipediju i druge sajtove koji ovise o sadržajima unesenim od strane korisnika: „Stvara se pravna situacija u kojoj netko tko se žali može od suda tražiti i dobiti zabranu, te kompanije koje pružaju usluge pristupa internetu učiniti odgovornima za sadržaje koji se nalaze na internetu. To, dakle, zahtijeva da te kompanije same počnu kontrolirati što se može vidjeti na njihovim linijama.“

Očekuje se da će oba doma Kongresa početi raditi na predloženim zakonima u dolazećim tjednima. Ali, kritična je i Bijela kuća, čiji je glasnogovorni Jay Carney rekao: „Nećemo podržati zakon koji smanjuje slobodu izražavanja, povećava rizike po kibernetsku sigurnost ili potkopava dinamičnost i inovativnost globalnog interneta."

Uz takvu kritiku, nije vjerojatno da će zakoni biti usvojeni.

XS
SM
MD
LG