Linkovi

Ponovo zasijala novogodišnja jelka u Rockfeller centru u New Yorku


Legendarna novogodišnja jelka u Rockfeller centru u New Yorku.
Legendarna novogodišnja jelka u Rockfeller centru u New Yorku.

Više od 50.000 novogodišnjih lampica zasijalo je u sredu uveče na legendarnoj božićnoj jelci u njujorškom Rockfeller centru, a mnogobrojna publika koja godinama prati tu tradiciju je i ovaj put reagovala sa oduševljenjem.

Oko osam kilometara kabla sa LED sijalicama bilo je potrebno kako bi masivna Norveška smreka, visoka 24 metra bila u potpunosti osvetljena, a na njenom vrhu nalazi se zvedza prekivena sa blještavim Svarovski kristalima.

Paljenju lampica prisustvovao je gradonačelnik New Yorka Eric Adams, nakon čega je hor oduševio masu izvođenjem tradicionalne božićne pjesme „Radost svijetu” (Joy to the world).

Lampice na jelci ostaće upaljene od 5 ujutru do ponoći svakog dana do 13. januara, a na Božić će svijetliti 24 sata.

Vrh novogodišnje jelke u Rockfeller centru u New Yorku.
Vrh novogodišnje jelke u Rockfeller centru u New Yorku.

Tradicija duga više od 90 godina

Tradicija postavljanja božićne jelke u Rockfeller centru datira iz 1931. godine kada su radnici na izgradnji centra postavili malu, ukrašenu jelku na tom mjestu tokom Velike depresije. Jelka je tada bila skromna, a ukrasili su je ručno izrađenim venčićima i ukrasima.

Formalna tradicija godišnjeg paljenja jelke počela je 1933. godine, kada je održana prva zvanična ceremonija paljenja lampica na jelki, koja se od tada razvila u veliki događaj koji se prenosi na televiziji.

Postavljanje jelke okuplja veliki broj ljudi, a ceremonija paljenja svjetala, koja se tradicionalno održava u decembru, privlači hiljade posjetilaca.

Ova tradicija simbolizuje zajedništvo i radost prazničnog perioda, a slika osvjetljene jelke ispred Rockfeller centra postala je ikona božićnih proslava širom svijeta, često viđena na razglednicama, televiziji i drugim medijima.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG