Linkovi

U Parlamentu FBiH je moguće bez odobrenja putovati u Beč i zaraditi bez rada


Parlament FBiH
Parlament FBiH

Federalni parlamentarci i savjetnici su primili više od 6,5 miliona maraka na ime plate i naknada u 2017. godini. Uredne isplate pratile su velike pauze u radu.

Sukobi unutar oba Doma Parlamenta Federacije BiH, prekidanje sjednica i višemjesečne pauze su obilježile rad parlamentaraca u prošloj godini, pokazuje analiza Centara civilnih inicijativa (CCI).

Ukupno je održano 28 sjednica, a brojni zakoni koji se tiču poboljšanja života građana, kako navodi CCI, ostali su nerealizovani.

Video: Federalni parlamentarci nikako da ukinu „bijeli hljeb” i druge privilegije

Lejla Deronja Suljić, CCI: Federalni parlamentarci nikako da ukinu 'bijeli hljeb' i druge privilegije
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Samo neto plate zastupnika iz oba Doma i 15 savjetnika iznosile su više od pet miliona maraka, podatak je revizorskog izvještaja za prošlu godinu. Osam savjetnika je zaposlila Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda, a Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma, postavio je sedam savjetnika.

Po osnovu raznih nakanada isplaćeno im je oko milion i po maraka.

Pregled isplaćenih naknada u Parlamentu FBiH za 2017.
Pregled isplaćenih naknada u Parlamentu FBiH za 2017.

Ali za pojedine zastupnike revizori ne mogu potvrditi opravdanu isplatu naknada, jer ne postoji evidencija o prisustvu na poslu u Parlamentu Federacije BiH, a oni imaju i obaveze u kantonalnim skupštinama.

O nezakonitostima i slaboj kontroli u Parlamentu Federacije BiH u nekoliko navrata u 2017. godini su pisali novinari Centra za istraživačko novinarstvo.

Video: Lažni smještaj uz dodatnu zaradu

Kritična radna mjesta

Revizori skreću pažnju i na to da im nije prezentirano da su u Parlamentu poduzeti bilo kakvi koraci „na utvrđivanju kritičnih radnih mjesta podložnih koruptivnim djelovanjima”.

Nastavljena je i praksa isplata a da nije obavezno prisustvo komisijskoj sjednici. Revizori su takav primjer pronašli u radu Komisije za evropske integracije. Tako je pet članova primilo ukupno 18.800 maraka za održane tri sjednice, a neki od njih nisu prisustvovali niti jednoj sjednici.

Za komisijske poslove u 2017. godini je potrošeno blizu 100.000 maraka.

Propusti su uočeni i kod korištenja službenih automobila. Evidencije, uočavaju revizori, nisu uredne, pa su tako bez odobrenja i putnog naloga otkrivena putovanja u Beč i Beograd.

Ovo su samo neki od primjera koji pokazuju način trošenja novca u Parlamentu Federacije BiH kojem su revizori u izvještaju dodijelili „mišljenje s rezervom”.

XS
SM
MD
LG