Linkovi

Kako sigurno gledati pomračenje Sunca


Justin Coleman, iz Birminghama, Ala., drži naočare na očima dok gleda pomračenje Sunca na vrhu parkinga, 21. avgusta 2017. u Birminghamu.
Justin Coleman, iz Birminghama, Ala., drži naočare na očima dok gleda pomračenje Sunca na vrhu parkinga, 21. avgusta 2017. u Birminghamu.

Milioni ljudi duž uskog pojasa u Sjevernoj Americi pogledat će uvis kada nebo potamni tokom potpunog pomračenja Sunca 8. aprila. Kada to učine, sigurnost je ključna.

Gledanje direktno u sunce tokom pomračenja Sunca ili u bilo koje drugo vrijeme može dovesti do trajnog oštećenja oka. Pomračenje je sigurno posmatrati golim okom samo tokom perioda potpune tame kada Mjesec u potpunosti pokrije sunce.

Oni koji žele da dožive pomračenje trebalo bi da kupe naočare za pomračenje od renomiranog prodavca. Sunčane naočale nisu dovoljno zaštitne, a dvogledi i teleskopi bez odgovarajućeg solarnog filtera mogu povećati sunčevu svjetlost, što ih čini nesigurnim.

"Molim vas, stavite te naočare", rekao je administrator NASA-e Bill Nelson.

Gdje pronaći eclipse naočale

Budući da je krivotvorenih naočala u izobilju, razmislite o kupovini naočala iz lokalnog muzeja nauke ili naručite online od prodavača odobrenog na web stranici Američkog astronomskog društva.

Stručnjaci za sigurnost Eclipse kažu da bi legitimne eclipse naočale trebale blokirati ultraljubičasto svjetlo od sunca i gotovo svu vidljivu svjetlost. Kada se nosi u zatvorenom prostoru, samo vrlo jaka svjetla treba da budu slabo vidljiva – ne namještaj ili tapete.

Stare naočare za pomračenje iz potpunog pomračenja Sunca iz 2017. ili oktobarskog prstenastog pomračenja "vatrenog prstena" sigurne su za ponovnu upotrebu, sve dok nisu iskrivljene i nemaju ogrebotine ili rupe.

Naočare treba da su u skladu sa standardima ISO 12312-2, iako lažni dobavljači takođe mogu štampati ovona svojim proizvodima. NASA ne odobrava niti certificira eclipse naočale.

Kako gledati pomračenje bez naočara

Ako nemate naočare za pomračenje, i dalje možete uživati u spektaklu na indirektne načine kao što je pravljenje projektora s rupicama od kućnih materijala.

Probušite rupu kroz komad kartona ili kartona, držite je gore tokom pomračenja i pogledajte dolje da vidite djelomični polumjesec projektovan ispod. Držanje cjedila ili krekera će proizvesti sličan učinak.

Još jedan trik: gledanje u zemlju ispod sjenovitog drveta može dati polumjesečne sjene dok sunčeva svjetlost prodire kroz grane i lišće.

Stručnjaci za oči upozoravaju da ne gledate pomračenje kroz kameru telefona. Sjajni zraci sunca takođe mogu oštetiti digitalne komponente telefona.

Zašto je gledanje u pomračenje Sunca opasno

Oštećenje očiju može nastati bez odgovarajuće zaštite. Sunčeve jarke zrake mogu spaliti ćelije u mrežnjači na zadnjem dijelu oka. Retina nema receptore za bol, tako da ne postoji način da se osjeti oštećenje dok se dešava. Kada ćelije umru, one se više ne vraćaju.

Simptomi oštećenja solarnog oka, koji se nazivaju solarna retinopatija, uključuju zamagljen vid i izobličenje boje.

U rijetkom slučaju oštećenja oka od pomračenja, žena koja je bez adekvatne zaštite gledala pomračenje iz 2017. došla je u bolnicu za oči i uši na planini Sinai u New Yorku, žaleći se na crnu tačku u vidu. Doktori su otkrili oštećenje mrežnjače koje je odgovaralo obliku pomračenja.

"Tamna mrlja koju je opisala bila je u obliku polumjeseca", rekao je dr. Avnish Deobhakta, oftalmolog sa planine Sinai.

Ne postoji utvrđeno pravilo koliko dugo jedan pogled može dovesti do trajnog oštećenja. Ozbiljnost varira u zavisnosti od oblačnosti, zagađenja vazduha i tačke gledišta osobe.

Ali doktori kažu da gledanje pomračenja Sunca čak i nekoliko sekundi bez zaštite nije vrijedno rizika. Postoje izvještaji o solarnoj retinopatiji nakon svakog pomračenja Sunca, a američki očni ljekari vidjeli su desetine dodatnih posjeta nakon one 2017.

Gledaoci koji planiraju unaprijed mogu osigurati iskustvo gledanja pomračenja bez stresa.

"Može biti opasno ako nismo pažljivi, ali je također vrlo sigurno ako preduzmemo osnovne mjere opreza", rekao je dr. Geoffrey Emerson, član odbora Američkog društva specijalista za retinu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG