Linkovi

Pompeo: SAD nastavljaju da predvode svijet u zdravstvenoj i humanitarnoj pomoći


Mike Pompeo
Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo najavio je da će SAD izdvojiti dodatnih 225 miliona dolara u medicinskoj, humanitarnoj i ekonomskoj pomoći kako bi dalje unaprijedile napore u borbi protiv koronavirusa širom svijeta. 

"Zahvaljujući darežljivosti američkog naroda koja je bez premca i naporima vlade SAD nastavljamo da predvodimo svijet u odgovoru na pandemiju COVID-19, kada je riječ o humanitarnim aktivnostima i zaštiti javnog zdravlja. Ovim nadograđujemo to liderstvo", saopštio je Pompeo.

Američka vlada je prethodno već rasporedila skoro 274 miliona dolara pomoći u borbi protiv koronavirusa širom svijeta, navodi se u saopštenju državnog sekretara i podsjeća da je u posljednjih 20 godina, Washington izdvojio više od 140 milijardi dolara samo u oblasti zdravstvene pomoći.

"SAD su neprikosnoveni lider u pružanju zdravstvene i humanitarne pomoći, širom svijeta", naglasio je Pompeo i dodao: "Pandemije ne poštuju granice. Tokom decenija američkog globalnog liderstva u oblasti zdravstvene i humanitarne pomoći, vidjeli smo da su se pametne i streateške investicije pokazale ključnim u zaštiti domovine. Kao što se to u prošlosti pokazalo, možemo se boriti protiv pandemije kod kuće i pomoći drugim nacijama da spriječe širenje zaraze u inostranstvu".

Pompeo je podsjetio da Amerikanci ne pružaju pomoć samo kroz vladina sredstva, navodeći da su građani SAD velikodušno uputili donacije u vrijednosti više od jedne i po milijarde dolara ljudima ugroženim zbog pandemije COVID-19 širom svijeta, preko privatnih firmi, neprofitnih grupa i vjerskih organizacija.

"Znam da ćemo nastaviti da to radimo i u nedjeljama i mjesecima pred nama, kao najveći humanitarci svijeta", zaključio je Pompeo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG