Linkovi

Pompeo počinje evropsku turneju posjetom Mađarskoj


FILE - U.S. Secretary of State Mike Pompeo enters his plane to depart on a trip, at Andrews Air Force Base, Maryland, Oct. 15, 2018.
FILE - U.S. Secretary of State Mike Pompeo enters his plane to depart on a trip, at Andrews Air Force Base, Maryland, Oct. 15, 2018.

Šef američke diplomatije Mike Pompeo danas kreće u evropsku turneju i prvo će posjetiti Budimpeštu gdje će razgovarati s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji se divi Donaldu Trumpu, ali čije približavanje Rusiji i Kini izaziva zabrinutost SAD.

Sastanak Pompea i Orbana zakazan je za poslije podne. Tom razgovoru će prisustvovati šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

To će biti prvi sastanak zvaničnika Trumpove administracije u Mađarskoj, čije su vlasti jedne od rijetkih u Evropi koje podržavaju politiku američkog predsjednika, kojeg Evropljani kritikuju zbog nedostatka multilateralizma i nepredvidljive diplomatije.

Pompeo će se sastati i s predstavnicima organizacija za zaštitu ljudskih prava koje su posljednjih godina na meti kritika madjarskih vlasti.

Američke vlasti su zabrinute zbog Orbanovog političkog i ekonomskog približavanja Rusiji i Kini.

Orban je 2017. u dva navrata bio domaćin ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i založio se za ukidanje evropskih sankcija Rusiji. Madjarski premijer se zalaže i za bolje ekonomske odnose s Kinom.

Pompeo poslije Mađarske sutra putuje u Slovačku, potom u Poljsku gdje će u srijedu i četvrtak biti održan sastanak o uticaju Irana na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG