Linkovi

Direktor CIA-e i kandidat za državnog sekretara senatorima odgovarao o Rusiji, Trampu...


Majk Pompeo
Majk Pompeo

Direktor Centralne obavještajne agencije i kandidat za državnog sekretara Majk Pompeo branio je u četvrtak u Senatu poteze Trampove administracije u suprostavljanju ruskoj agresiji i istovremeno poručio da su potrebne dodatne sankcije protiv Moskve.

Pompeo je na pretresu pred senatskim Spoljnopolitičkim odborom, o potvrdi svoje kandidature, prvi put javno priznao da je razgovarao sa specijalnim tužiocem Robertom Malerom, koji istražuje miješanje Rusije u američke predsjedničke izbore, potencijalne veze između Moskve i izbornog štaba predsjednika Donalda Trampa i moguće ometanje pravde.

Međutim, odbio je da odgovori na pitanja o sadržaju razgovora sa Malerom, tvrdeći da to ne bi bilo adekvatno, s obzirom na to da je, kao direktor CIA-e zadužen za sakupljanje obavještajnih podataka u inostranstvu, bio "učesnik" u Malerovoj istrazi.

"Sarađivao sam", rekao je Pompeo. Dodao je i da vjerovatno ne bi podnio ostavku na položaj državnog sekretara ako bi Tramp otpustio Malera.

"Moji instinkti mi govore da bi obaveza da nastavim da služim na položaju najvišeg američkog diplomate bila važnija u trenutku političkih nemira na unutrašnjem planu".

Međutim, Pompeo se distancirao od Trampovog tvita, u kojem je predsjednik rekao da je istraga Rusije kriva za loše odnose dve zemlje.

“Istorijski sukob SAD i Sovjetskog Saveza, a sada Rusije izazvan je lošim ponašanjem Rusije", istakao je direktor CIA-e.

Kandidat za državnog sekretara obećao je da će, ako njegova nominacija bude potvrđena, State Department, biti centralno mjesto za donošenje odluka o nacionalnoj bezbjednosti.

Državni sekretarijat je u prethodnom periodu marginalizovan kada je reč o donošenju spoljnopolitičkih odluka, a napustile su ga i brojne diplomate.

Pompeo je na pretresu u Senatu kritikovao to što nisu popunjena prazna mesta na višim instancama u Državnom sekretarijatu, što je obilježilo mandat njegovog otpuštenog prethodnika Reksa Tilersona. Najavio je da planira da ih popuni i od Senata zatražio da mu pomogne u potvrđivanju ključnih položaja.

"To je ključno za jačanje najboljeg diplomatskog kora u svijetu. Americi i svijetu je potrebno da to budemo", rekao je Pompeo.

Takođe je ustvrdio da će mu bliski odnos sa predsjednikom Donaldom Trampom, zbog kojeg su ga kritikovale demokrate, pomoći da obnovi značaj State Departmenta, koji je umanjen tokom prve godine Trampove administracije.

"Zalagaću se za diplomatiju"

Pompeovo obraćanje pred članovima senatskog Spoljnopolitičkog odbora bila je prva prilika za članove Kongresa da od bivšeg kongresmena iz Kanzasa direktno čuju kakav će mu biti pristup diplomatiji ako mu nominacija bude potvrđena.

Pompeo je rekao da su tvrdnje da su mu spoljnopolitički stavovi preoštri neosnovane i da će se snažno zalagati za diplomatiju.

"Najbolji rezultati se uvek ostvaruju za diplomatski stolom", rekao je Trampov kandidat za državnog sekretara.

Direktor CIA je od prošlomjesečne nominacije, prisustvovao nizu pripremnih sastanaka o ključnim pitanjima kao što su Iran, Sirija i Severna Koreja, a razgovarao je i sa osam bivših državnih sekretara, među kojima i sa Hilari Klinton, koju je oštro kritikovao zbog napada na američki konzulat u Bengaziju.

U svjedočenju pred Senatom, u četvrtak, rekao je da se nikada nije zalagao za promjenu režima u Severnoj Koreji, a da administracija ima odgovornost da spriječi sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una da prijeti SAD nuklearnim oružjem.

Dodao je i da će mu poboljšanje nuklearnog sporazuma sa Iranom biti jedan od prioriteta, dodajući da je to u najboljem interesu Amerike.

Kandidat za državnog sekretara naglasio je i da nema iluzija u pogledu namjera Rusija, kao suparnika SAD.

“Ova administracija će nastaviti da preduzima akcije da se suprostavi Moskvi", istakao je Pompeo, inače poznat po agresivnim spoljnopolitičkim stavovima i kontroverznim izjavama o manjinama.

Očekuje se da će republikanski senatori, osim Renda Pola, da podrže Pompeovu nominaciju. Većina demokrata još nije saopštila svoju odluku, ali su pojedini senatori izrazili zabrinutost zbog Pompeovih oštrih stavova i zapitali se da li je on dobar izbor za najvišeg američkog diplomatu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG