Linkovi

Trump otpustio državnog sekretara Tillersona, na to mjesto postavlja direktora CIA-e Mike Pompea


Rex Tillerson (lijevo) i Mike Pompeo (desno)
Rex Tillerson (lijevo) i Mike Pompeo (desno)

Američki predsjednik Donald Trump je smijenio državnog sekretara Rexa Tillersona, i na to mjesto postavio direktora Centralne obavještajne agencije Mike Pompea.

Ne čelo CIA-e sada dolazi dosadašnja Pompeova zamjenica Gina Haspel, kao prva žena koja će voditi CIA-u.

Jedan viši zvaničnik Bijele kuće je danas izjavio da je Tillersonovo otpuštanje došlo upravo u ovom trenutku jer Trump želi postaviti svoj novi tim pred predstojeće razgovore sa Sjevernom Korejom i različite trgovinske pregovore koji su u toku.

Trump se u današnjoj Twitter poruci zahvalio Tillersonu na njegovoj službi, objavivši da će CIA-u predvoditi Gina Haspel. Američki državni podsekretar Steve Goldstein je rekao da je Tillerson planirao ostati u State departmentu, te da je bio iznenađen porukom o njegovom smjenjivanju.

On je rekao da Tillerson nije razgovarao sa predsjednikom i da ne zna razlog svog otpuštanja, ali da je zahvalan za priliku koja mu je data na obavljanju te funkcije, i da još uvijek čvrsto vjeruje da je javna služba plemeniti poziv.

Trump i Tillerson su se mjesecima sukobljavali po nekoliko pitanja. Tillerson nije odbacivao izvještaje da je predsjednika nazvao imbecilom, ali je odgovornost za odgovore na to pitanje ostavio glasnogovornici State departmenta koja je rekla da se Tillerson nije koristio takvim jezikom.

U saopćenju Bijele kuće, Trump je rekao da je Pompeo, bivši vojni oficir, najbolji kandidat za mjesto državnog sekretara u trenutku od ključne važnosti. Pompeo je rekao da je duboko zahvalan predsjedniku za šansu da služi kao najviši državni diplomata.

Gina Haspel je rekla da je počašćenapovjerenjem predsjednika u nju. Prije nego Pompeo i Haspelova mogu preuzeti funkcije, njihovo imenovanje prvo mora biti odobreno većinskim glasanjem u senatu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG