Linkovi

Pompeo: Evropa da brani demokratiju pred Kinom i Rusijom


U.S. Secretary of State Mike Pompeo delivers a speech during a ceremony at the General Patton memorial in Pilsen, Czech Republic August 11, 2020. Petr David Josek/Pool via REUTERS
U.S. Secretary of State Mike Pompeo delivers a speech during a ceremony at the General Patton memorial in Pilsen, Czech Republic August 11, 2020. Petr David Josek/Pool via REUTERS

Šef američke diplomatije Mike Pompeo optužio je u Senatu Parlamenta Češke Rusiju da podriva demokratije u Evropi pomoću dezinformacija, a Kinu za ucjenjivačke kampanje da bi stekla uticaj u svijetu, i pozvao Evropu da snažnije brani svoje demokratske principe i povede više računa o suverenitetu.

"Trebalo bi da iskoristimo ovaj susret da Češka i Evropa počnu da stavljaju veći naglasak na to da brane svoje vrijednosti, svoje demokratske principe, da više vode računa o svom suverenitetu", kazao je Pompeo u govoru pred češkim senatorima.

Šef američkog State Departmenta kazao je da autoritarni režimi nisu nestali 1989. godine.

"Rusija neprestano nastoji da podriva vašu demokratiju i bezbjednost preko kampanja dezinformaisanja, cyber-napada, nastoji da prekroji vašu istoriju. Tu je i prijetnja kineske Komunističke partije i njene ucjenjivačke kampanje", kazao je Pompeo.

'Problem s Kinom kompleksiniji od Hladnog rata'

Po ocjeni američkog državnog sekretara, problem s Kinom je kompleksniji nego suparništvo sa SSSR-om tokom Hladnog rata, jer Kina nastoji da utiče na zemlje preko ekonomske saradnje i prijeti ekonomskim posljedicama preduzećima iz zemalja čiji zvaničnici se ponašaju i nastupaju drugačije nego što bi se to svidjelo Pekingu.

"Ne vjerujte nikome da Zapad propada, to je njihov narativ. Zapad pobjeđuje. Moramo da sarađujemo. Imamo obavezu da govorimo otvoreno pred svima, bez straha", kazao je Pompeo.

O izlasku SAD iz WHO

Češki senatori iskoristili su debatu sa američkim državnim sekretarom da kritikuju SAD i pitaju Pompea da objasni povlačenje SAD iz svjetskih institucija koje su važne, posebno Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), i to baš sada u vrijeme pandemije korona virusa.

"Ne možemo da posvetimo svoje napore i sredstva tamo gdje to nema efekta. Svaki razuman narod bi trebalo da donese istu odluku. Nema smisla da imamo multilateralne organizacije samo zato da postoje, a da ne ispunjavaju svoje obaveze", rekao je Pompeo.

Šef američke diplomatije ponovio je u Pragu optužbe na račun Svjetske zdravstvene organizacije da je bila popustljiva prema Kini i nije reagovala kada se pojavio korona virus koji je kasnije zahvatio čitav svijet.

'Kurtoazni' sastanak sa Zemanom

Pompea je u srijedu, zajedno s češkim premijerom Andrejom Babišom, primio češki predsednik Miloš Zeman, a američka strana je taj sastanak s češkim predsjednikom koji je glavni zagovornik dobrih odnosa i saradnje Češke s Rusijom i Kinom, označila kao kurtoazni.

Pompeo koji je u Češkoj od utorka, u četvrtak, iz Praga putuje za Ljubljanu, zatim za Beč, a evropsku turneju završava u subotu u Poljskoj.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG