Linkovi

Pompeo putuje u Evropu u sklopu konfrontiranja SAD ruskom i kineskom uticaju


Državni sekretar SAD Mike Pompeo sa suprugom Susan izlazi iz aviona u Pragu, Češka Republika, na početku svoje evropske ture, 11. avgusta 2020.
Državni sekretar SAD Mike Pompeo sa suprugom Susan izlazi iz aviona u Pragu, Češka Republika, na početku svoje evropske ture, 11. avgusta 2020.

Državni sekretar SAD Mike Pompeo otputovao je na jednonedjeljno putovanje po Centralnoj Evropi, gdje Sjedinjene Države nastoje da se suprotstave ruskoj i kineskoj ekonomskoj i geopolitičkoj konkurenciji u Evropi.

Prvi diplomata SAD-a, od 11 do 15. avgusta, putuje u Prag i Plzen u Češkoj Republici, u Ljubljanu u Sloveniji, Beč u Austriji i u Varšavu u Poljskoj.

Pompeo će biti prvi državni sekretar od 2011. koji je posjetio Sloveniju, gdje će potpisati Zajedničku deklaraciju o 5G tehnologiji, u sklopu kontraakcije Washingtona srpam rizika koji sa sobom nosi kineska "inflitracija u visokotehnološku mrežu" u regionu.

Ovo putovanje se događa u trenutku kada se Pentagon priprema da krene u sprovođene plana o povlačenju gotovo 12.000 vojnika iz Njemačke i njihovo raspoređivanje u sklopu američkih snaga u Poljskoj i drugim NATO zemljama, što izaziva zabrinutost kod kuće i u Evropi i pored toga što viši zvaničnici odbrane brane taj potez kao strategijsku neophodnost.

Ambasador Philip Reeker​, vršilac dužnosti pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove u State Departmentu, kaže da će Pompeo raspravljati sa svojim kolegama o tek finaliziranom američko-poljskom Sporazumu o ojačanoj odbrambenoj saradnji (EDCA) koji "omogućava okvir" za dalje jačanje "široke transatlantske bezbjednosti".

Sporazum o odbrani omogućava Sjedinjenim Držvama "rotaciono prisustvo" dodatnih 1.000 američkih vojnika, kako bi se "ojačalo odvraćanje protiv Rusije i osnaživanje NATO-a" i kako bi se ospokojili saveznici, kažu zvaničnici. Oko 4.500 američkog osoblja već je na rotaciji u Poljskoj.

Energetska bezbjednost

Energetska bezbjednost biće takođe među glavnim tačkama Pompeovih razgovora sa liderima u Centralnoj Evropi, dok se ruski kontroverzni gasovod Sjeverni tok 2, koji povezuje Rusiju i Njemačku, bliži okončanju izgradnje.

"Bili smo vrlo posvećeni pružanju pomoći tim zemljama kako bi našle alternativne izvore i kako bi mogli da se odvoje od Rusije", rekao je Reeker.

Rusija je ranije branila taj projekat kao ekonomski izvodiv.

SAD su upozoravale o bezbjednosnim rizicima ruskih energetskih izvoznih cjevovoda, posebno Sjevernog toka 2. Zvaničnici SAD rekli su da bi, ukoliko bude okončan, taj projekat mogao da podrije evropsku bezbjednost i ojača sposobnost Rusije da koristi svoje energetske izvore kako bi prisiljavala evropske partnere SAD i saveznike.

Češka Republika

U Pragu, Pompeo će se sastati sa češkim premijerom Andrejom Babisom sa kojim će raspravljati o saradnji na polju nuklearne energije i Inicijative tri mora, političke platforme, kako bi se promovisala povezanost između država u centralnoj i istočnoj Evropi kroz podršku infrastrukturi, energiji i projektima digitalne interkonekcije.

Inicijativa je dobila ime po tri mora koja omeđavaju region: Baltičko more, Crno more i Jadran.

U srijedu, Pompeo bi trebalo da održi govor u Senatu češkog parlameta i bilateralnim vezama i spoljnoj politici.

Slovenija

U Ljubljani, Pompeo će potpisati Zajedničku deklaraciju o 5G tehnologiji sa slovenačkim ministrom spoljnih poslova Anžeom Logarom.

Tokom prošle godine, evropske zemlje, uključujući i Poljsku, Estoniju i Češku Republiku, potpisali su sporazume sa SAD obavezujući se da 5G dobavljači neće biti objekat kontrole stranih vlada bez nezavisnog sudskog nadzora, što direktno isključuje kineske firme.

Slovenija će se priključiti zemljama u takozvanoj "5G čistoj mreži", kako bi koristila samo pouzdane dobavljače za obezbjeđivanje ključnih telekomunikacija, "cloud" skladišta podataka i mobilnih aplikacija.

Reeker je rekao za Glas Amerike da je to "refkelcija zajedničke deklaracije o zaštiti privatnosti" i cyber sigurnosti.

Austrija

U Beču, visoko na dnevnom redu Pompeovih sastanaka sa austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom i ministrom spoljnih poslova Alexanderom Schallenbergom biće američko-austrijsko strategijsko partnerstvo i unaprjeđenje trgovinskih odnosa.

Austrija je zemlja u kojoj se nalazi sjedište Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), tijela Ujedinjenih nacija za nuklearni nadzor koje je zaduženo za monitoring iranskog sprovođenja odredbi iz nukelarnog sporazuma iz 2015, iz kog su se SAD povukle.

Pompeo će se sastati sa generalnim direktorom IAEA, Rafaelom Marianom Grossijem, u trenutku kada Washington poziva druge člance Savjeta bezbjednosti UN da na neodređeno vrijeme produže embargo na uvoz oružja nametnu Iranu, koji ističke 18. oktobra.

Poljska

U Varšavi, šef diplomatije SAD razgovaraće sa premijerom Mateuszom Morawiecki​jem i ministrom spoljnih poslova Jacekom Czaputowiczom​ o produbljivanju odbrambenih veza, oporavku od pandemije koronavirusa, obezbjeđivanju 5G mreže i unaprjeđenju regionalne energetike i infrasktukture kroz Inicijativu tri mora.

Pompeo će se takođe sastati sa poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, koji je posjetio Bijelu kuću krajem juna.

Poljska vidi Sjeverni tok 2, koji bi duplirao kapacitet ruskog izvoza gasa preko Baltičkog mora, kao prijetnju evropskoj energetskoj bezbjednosti,

"Po našem mišljenju, evropskim novcem se plaća oružje gospodina (Vladimira) Putina i nama se to ne dopada", rekao je Morawiecki tokom nedavnog webinara koji je organizovao Atlantski savjet.

Morawiecki je rekao da Poljska, kao "najviše proevropska i najviše proamerička zemlja" u Evropi, ojačava svoje transatlantsko savezništvo.

XS
SM
MD
LG