Linkovi

Pomoć Ukrajini i Izraelu pred Predstavničkim domom SAD kao odvojeni zakoni


Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson
Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson

Predstavnički dom američkog Kongresa razmatraće pomoć Izraelu i Ukrajini kao posebne zakone ove nedjelje, saopštio je predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Mike Johnson, više od dva mjeseca nakon što je Senat usvojio zakon u kojem je spojena pomoć za te dvije zemlje i Tajvan.

Napuštajući sastanak republikanaca u Predstavničkom domu u ponedjeljak uveče, Johnson je rekao da će taj dom Kongresa, u kojem malu većinu imaju republikanci, razmatrati ukupno četiri odvojena zakona, uključujući i pomoć Tajvanu, saveznicima SAD u Indo-Pacifiku, kao i prioritete američke nacionalne bezbjednosti.

"Znamo da nas svijet posmatra da vidi kako reagujemo", rekao je Johnson novinarima. "Oni gledaju da li će Amerika ustati za svoje saveznike i u našem interesu širom svijeta. I hoćemo."

Usvajanje paketa američke pomoći je odloženo zbog Johnsonove nespremnosti da razmotri dvopartijski zakon vrijedan 95 milijardi dolara koji je Senat usvojio u februaru, uključujući 14 milijardi dolara za Izrael, kao i 60 milijardi dolara za Ukrajinu.

U to su bile uključene i milijarde za jačanje saveznika u Indo-Pacifiku, gdje Kina postaje sve odlučnija, kao i za međunarodnu humanitarnu pomoć.

Johnson je rekao da novi prijedlozi Predstavničkog doma predviđaju otprilike isti iznos strane pomoći kao i prijedlog zakona usvojen u Senatu, ali da će uključivati razlike uključujući i određenu pomoć datu u obliku zajma.

Republikanci imaju za cilj da objave tekstove prijedloga zakona već u utorak, ali će poštovati 72-časovni period za pregledanje prije glasanja. Johnson je rekao da bi glasanje o usvajanju moglo da se dogodi kasno u petak.

Utvrđivanje američke pomoći postalo je hitno nakon iranskog napada dronovima i raketama tokom vikenda na Izrael, uprkos žestokom protivljenju u duboko podijeljenom Kongresu.

Tri od četiri zakona koje je Johnson predložio odnose se na Ukrajinu, Izrael i Indo-Pacifik. Detalji četvrtog preijdloga još nisu najjasniji.

Pristalice su insistirale na tome da bi široka mjera inostrane pomoći usvojena sa podrškom od 70 odsto u Senatu dobila sličnu podršku u Predstavničkom domu. Međutim, Johnson je navodio različite razloge za odlaganje, među kojima i potrebu da se dolari poreskih obveznika usredsrede na domaća pitanja, kao i nevoljnost da se preuzmu mjere Senata bez više informacija.

Johnson se također suočava sa prijetnjom krajnje desno orijentisanih republikanaca da će ga svrgnuti sa mjesta predsjednika ako dozvoli da pomoć Ukrajini napreduje. Mnogi na desnici, posebno oni koji su blisko povezani sa bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je bio skeptičan u pogledu pomoći Kijevu u borbi te zemlje protiv Rusije, žestoko se protive slanju dodatnih milijardi dolara Ukrajini.

Kokus slobode u Predstavničkom domu - grupa republikanaca sa preko 30 članova - objavila je u ponedjeljak saopštenje u kojem poziva na pomoć Izraelu, ali ne i Ukrajini, i odbacila kao pogrešnu svaku sugestiju da bi napad na Izrael trebalo da pomogne u olakšavanju puta za određivanje više sredstava za Kijev.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG