Linkovi

Poljski zvaničnik podnio ostavku zbog upotrebe aviona u privatne svrhe


Marek Kuchcinski (L), speaker of parliament, Jan. 9, 2018.
Marek Kuchcinski (L), speaker of parliament, Jan. 9, 2018.

Predsjednik Parlamenta Poljske podnio je ostavku u četvrtak nakon što ga je opozicija optužila da koristi vladine avione za lična putovanja, što je izazvalo skandal u momentu kada se zemlja priprema za izbore.

Naime, otkriveno je da je koristio vladin avion za letove članova porodice, navodi Reuters.

Marek Kuchcinski rekao je novinarima u Varšavi da namjerava sutra "podnijeti ostavku na mjesto predsjednika parlamenta", ali insistirao je na tome da nije prekršio nijedan zakon, prenio je AFP.

Skandal je, uoči izbora, osramotio vladajuću desničarsku nacionalističku stranku Pravo i pravda (PiS), koja je najavila čišćenje navodne zaostavštine komunističkog uticaja koji su prethodne vlade tolerisale, dodaje Reuters.

Politički analitičari procjenjivali su da bi skandal mogao pasti u zaborav, zbog sezone godišnjih odmora, ali bijes javnost izazvalo je i neslaganje u objašnjenjima vlade i Kuchicinskog . Tako je, prema nekim anketama, skoro dvije trećine Poljaka željelo da Kuchicinski podnese ostavku.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG