Linkovi

Tump šalje hiljadu američkih vojnika u Poljsku


Predsjednici Poljske i SAD, Andžej Duda i Donald Trump, rukuju se na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, 12. jun 2019. (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsjednici Poljske i SAD, Andžej Duda i Donald Trump, rukuju se na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, 12. jun 2019. (Foto: AP/Evan Vucci)

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u srijedu da će Sjedinjene Države razmjestiti dodatnih hiljadu američkih vojnika u Poljskoj.

Trump je odluku o slanju vojnika objavio u Bijeloj kući, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom koji je rekao da je slanje dodatnih američkih snaga neophodno zbog ruske agresije protiv Poljske u prošlosti i da bi se učvrstile veze njegove zemlje sa zapadom.

"Rusija ponovo pokazuje svoje neprijateljsko, imperijalno lice i uvijek pokušava da uzme našu teritoriju", poručio je Duda.

Trump je prethodno rekao da bi novi kontigent mogao da dođe iz Njemačke, koju je optužio da izdvaja premalo novca za zajedničku odbranu NATO-a.

Američki lider ipak je izrazio nadu da će Poljska, ali i Sjedinjene Države imati odlične odnose sa Rusijom. Trump i ruski lider Vladimir Putin trebalo bi da se sastanu u Japanu za dvije nedjelje.

Sjedinjene Države već imaju vojnike u Poljskoj, razmještene u okviru sporazuma sa NATO-om iz 2016. godine, a u odgovoru na rusku aneksiju Krima 2014. godine.

Varšava je najavila da će izdvojiti najmanje dve milijarde dolara za stalan smeštaj američkih snaga i imovine u Poljskoj. Duda je predložio da se baza zove “Fort Trump” u čast aktuelnog američkog lidera, dok su drugi poljski zvaničnici naveli da se očekuje da to bude simobolično, a ne zvanično ime.

Na pitanje novinara o bazi, Trump je odgovorio: Samo mi je još potreban Fort Trump. Vi biste uživali u tome”. Takođe je poručio da će objekat biti svjetske klase i pozdravio odluku Poljske da kupi najnoviji model američkih borbenih aviona F-35.

Trump i Duda su u Bijeloj kući potpisali i zajedničku deklaraciju kojom se potvrđuje saradnja dvije zemlje u oblasti odbrane.

"Deklaracijom se jasno poručuje da Sjedinjene Države i Poljsku ne vezuje samo strateško partnerstvo, već i zajedničke vrijednosti i ciljevi i veoma snažno i verno prijateljstvo'', rekao je američki predsjednik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim kolegom.

Dvije zemlje potpisale su još nekoliko sporazuma, među kojima je i produženje ugovora o tečnom prirodnom gasu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG