Linkovi

Poljska: 9 muškaraca uhapšeno pod optužbama da su ruski saboteri


Poljski vojnici postavljaju barijere na granici sa Rusijom
Poljski vojnici postavljaju barijere na granici sa Rusijom

Poljska je uhapsila devet osoba u vezi sa aktima sabotaže počinjenih u zemlji po nalogu ruskih službi, rekao je premijer Donald Tusk kasno u ponedjeljak.

Varšava kaže da je njena pozicija centra za snabdijevanje Ukrajine postala ključna meta ruskih obavještajnih službi i optužuje Moskvu da pokušava da destabilizuje zemlju.

"Trenutno imamo devet osumnjičenih uhapšenih i optuženih za učešće u aktima sabotaže u Poljskoj direktno u ime ruskih službi", rekao je Tusk privatnoj televiziji TVN24. "Ovo uključuje premlaćivanje, paljevinu i pokušaj paljevine."

On je rekao da Poljska sarađuje sa svojim saveznicima po tom pitanju i da su zavjere također pogodile Litvaniju, Latviju i možda i Švedsku.

Ruska ambasada u Varšavi nije odmah odgovorila na upit za komentar.

Tusk je ranije ovog mjeseca rekao da će Poljska dodijeliti dodatnih 100 miliona zlota (25,53 miliona dolara) svojim obavještajnim službama zbog prijetnje iz Rusije.

U aprilu su u Poljskoj uhapšena dvojica Poljaka pod sumnjom da su napali Leonida Volkova, prognanog najvišeg pomoćnika pokojnog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Poljski premijer je tada rekao da je Poljska privela i bjeloruskog državljanina koji radi za Rusiju za kojeg se sumnja da je naručio napad.

Još jedan državljanin Poljske uhapšen je u aprilu i optužen za planove za saradnju sa ruskim stranim obavještajnim službama u pripremi za mogući pokušaj ubistva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Kremlj je tada odbio da komentariše slučaj.

Mediji su objavili i privođenje Poljaka koji je osumnjičen da je u Argentini prijetio ruskom ekonomisti i aktivisti Maksimu Mironovu i napao njegovu suprugu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG