Linkovi

Političke reakcije u Hrvatskoj na Josipovićeve poruke izrečene u BiH podijeljene


Političke reakcije u Hrvatskoj na Josipovićeve poruke izrečene u BiH podijeljene
Političke reakcije u Hrvatskoj na Josipovićeve poruke izrečene u BiH podijeljene

Isprika hrvatskog predsjednika Ive Josipovića koju je izrekao u Bosni i Hercegovini nije i općeprihvaćen hrvatski stav

Isprika hrvatskog predsjednika Ive Josipovića koju je izrekao u Bosni i Hercegovini nije i općeprihvaćen hrvatski stav. Pokazuju to prve političke reakcije u Hrvatskoj na njegovu ispriku i odavanje počasti žrtrvama u Bosni i Hercegovini.

Premijerka Jadranka Kosor je sve do jučer popodne izbjegavala reakciju na Josipovićevu ispriku. Pred novinarima se pojavila držeći u rukama saborsku Deklaraciju o domovinskom ratu, dakle politički dokument. Ustvrdila je da taj dokument sadrži povijesnu istinu o domovinskom ratu, a ona glasi: „Hrvatska nikada nije vodila agresorski rat i svatko tko sukreira hrvatsku vanjsku politiku, mora voditi računa o toj deklaraciji“. Predsjednika države će, najavljuje, pozvati na razgovor.

„Ja ću, čim se predsjednik vrati iz inozemstva, zamoliti za jedan razgovor, zamoliti za razgovor na ovu temu. Ima još tema za razgovor ali svakako i na ovu temu“, izjavila je premijerka Kosor.

Iz HDZ ističu da se Josipović prije isprike morao konzultirati s vladom i Saborom.

HDZ-ovac Andrija Hebrang, koji je prvog dana Josipovićeva posjeta BiH ustvrdio da je on Hrvatsku svrstao u red svjetskih agresora, jučer tu konstataciju više nije želio javno ponoviti. Međutim, i dalje hrvatskom predsjedniku zamjera što nije najprije posjetio Bleiburg i poklonio se žrtvama križnog puta i žrtvama Vukovara , a tek potom ostalim žrtvama. Hebrang je za zagrebački Radio 101 izjavio.

“Pa nismo išli oslobađati Kupres i Grahova zbog toga da bismo ih pripajali Hrvatskoj nego zbog toga što se sa njih strateški držala okupacija Knina i zato što nismo mogli doći drugačije u Knin nego preko Dinare. Svi mi koji smo sudjelovali u tome smo svjedoci vremena. Gospodin Josipović je svjedok nečeg drugog. On je svjedok politike koja u tome nije sudjelovala, koja nije branila Hrvatsku i koja sad hoće povijesno izjednačiti rezultat ne bi li se osjećala zapostavljena i negativizirana u odnosu na branitelje. Ta politika škodi Hrvatskoj jer je pogrešna, jer je lažna i potpuno neistinita“.

Slično na Jospiovićevu ispriku gleda i koalicijski partner HDZ-a, HSS-ovac Josip Frišćić.
“Ako ćemo tako nastaviti vrlo brzo ćemo doći do toga što mnogi i žele: da smo u Bosni bili agresori, a u Hrvatskoj imali građanski rat“, izjavio je gospodin Frišćić.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović smatra da je predsjednik Josipović u Bosni i Hercegovini izrekao hrabre i dobrodošle poruke.

"To je više konstatiranje žaljenja nego isprika. Ja sam to pozdravio.To je jedna hrabra i odlučna državnička mjera. Nije bez rizika, bit će svakako komentirana. To je, govorim o Ahmićima i o stradanjima Hrvata u Bosni i Hercegovini jedno od traumatičnih mjesta hrvatske modrene politike. Bilo je vrijeme da se to napravi“.

Boro Grubišić iz HDSS-a plasira tezu istovjetnu onoj koju je nakon Josipovićeva govora u BiH parlamentu prvi iznio HDZ-ovac Vladimir Šeks, a to je da Josipovićeva isprika otvara prostor za tužbu BiH protiv Hrvatske.

„U smislu proglašenja Hrvatske kao agresora a onda i posljedica toga potraživanje ratne štete i mogućeg suda BiH protiv Hrvatske“, rekao je gospodin Grubišić.

Zoran Milanović, međutim, ocjenjuje da je danas opasnost od bosansko-hercegovačke tužbe nerealna.

“Da je za tako nešto bilo boljeg raspoloženja ili zle namjere to bi se davno dogodilo. Ovo je misija dobre volje i to obostrana“, riječi su Zorana Milanovića.

Za razliku od HSS-a drugi HDZ-ov partner u Vladi SDSS ocjenjuje da je Ivo Josipović, pred BiH parlamentom održao odličan govor. “Isprika očito umjesto optužnice uvodi filozofiju pomirenja“, rekao je Milorad Pupovac.

Ni reakcije u Bosni i Hercegovini na Josipovićeve poruke nisu jednoznačne. Za razliku od bošnjačke strane, koja ih pozdravlja, HDZ BIH s Josipvoićevom isprikom nije oduševljen.

Dopredsjednik BiH Marinko Čavara je rekao: "U svim njegovim izjavama se pokazuje da gospodin Josipović još uvijek teško se može odmaknuti od pedigrea stranke SDP-a. Očigledno se to primjećuje i po domaćinima tu u Bosni i Hercegovini. Ja se nadam da će gospodin Josipović smoći snage i biti predsjednik svih građana RH, ali isto tako smoći snage i razumjeti potpuno i poziciju Hrvata u BiH."

Predstavnici Srba u BiH zamjerili su Josipoviću što se za posjeta BiH nije poklonio srpskim žrtvama ratnih sukoba u ovoj zemlji.

XS
SM
MD
LG