Linkovi

Migranti iz voza u Bihaću biće autobusima prebačeni u centar Ušivak


Bosnia and Herzegovina -- Bosnian police prevents migrants from coming out of the train in Bihac, November 9, 2018.
Bosnia and Herzegovina -- Bosnian police prevents migrants from coming out of the train in Bihac, November 9, 2018.

Poslije višesatnog čekanja u vozu na željezničkoj stanici u Bihaću, budući da policija onemogućuje migrantima izlazak iz vagona, u dogovoru sa Ministarstvom sigurnosti BiH oko 150 migranata je prebačeno u autobuse kojima će iz Bihaća biti prevezeni u Prihvatni centar Ušivak u Hadžićima kraj Sarajeva.

Noćas od 1.00 sat oko 150 migranata koji su talgo vozom stigli iz Sarajeva blokirano je na željezničkoj stanici u Bihaću.

Policija im, kao i prethodnih puta, ne dozvoljava izlazak iz voza.

Migranti svakodnevno pokušavaju da vozom stignu do Bihaća, ali policija ih obično iz voza zaustavi u Bosanskoj Otoci.

Ovog puta grupa od 150 migranata bila je, kako kažu, velika kako bi ih zaustavili prije dolaska u Bihać.​

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) tokom noći je izmjestila sedam osoba iz voza. Riječ je o jednoj osobi sa invaliditetom i jednoj porodici.

U Željeznicama Federacije BiH kažu kako su ogorčeni jer se migrantska kriza prebacuje na teret ovog preduzeća. Podsjećaju da su od centrale u Sarajevu tražili da spriječi ulazak migranata u talgo vozove za Bihać. Međutim, to nikada nije urađeno.

"Dešava se isto kao prošli put. Mi ni sada nismo gasili lokomotivu kako bi ljudima bilo toplo. IOM je bio sinoć, podijelili smo i hranu i vodu. Šta će biti dalje ne znamo. Voz se ne može vratiti na način kako to policija želi", kaže direktor direkcije Željeznica FBiH u Bihaću, Samir Alagić.

Željezničkim saobraćajem rukovode željeznički službenici, dodaje Alagić, što znači da neke procedure postoje.

"Da bi se ovaj voz pokrenuo, prvo moraju izaći svi putnici iz voza, naša tehnička služba mora izvršiti pregled kompozicije, voz se mora očistiti i tek nakon toga se može izvršiti pokretanje. Isti problem kao i prošli put i ovo nije u redu da se preko leđa željezničara rješava migrantska kriza. Mi smo stigmatizirani kao najveći krivci. A naši radnici koji su na vršenju svojih zadataka samo sinoć su vidjeli da prugom pješice je došlo između 100 i 150 migranata", ističe Alagić.

Alagić navodi da migranti dolaze pješice sa svih strana a taj broj koji dolazi talgo vozom "želi se predstaviti kao najveći problem".

"Mi samo želimo da radimo. Tražili smo od nadležnih institucija u Sarajevu da se izvrši blokiranje ulaska migranata, odnosno da se utvrdi da li mogu ili ne putovati u našem vozu. Nikada taj dogovor nismo dobili. Niko se nije uključio u rješavanje tog problema, a mi prema ljudima koji kupe kartu imamo ugovornu obavezu i mi smo ih dužni prevesti na određenu destinaciju", pojašnjava direktor direkcije Željeznica FBiH.

Aktivnosti policije na spriječavanju priliva novih migranata u Unsko-sanskom kantonu još uvijek su u toku, jer postojeći kapaciteti to ne dozvoljavaju i svaki novi priliv ugrozio bi sigurnosnu situaciju.

I u Sindikatu bihaćke direkcije Željeznica FBiH su ogorčeni jer na ovaj način ne mogu raditi svoj posao.

"Mi kao sindikat, kao radnici i kao građani ovog grada smo ogorčeni na ovu situaciju jer nama kao javnom preduzeću i kao radnicima koji samo želimo da radimo je rad opstruiran od strane nadležnih institucija. Ko, kako, na koji način treba riješiti problem migranata - to je nepoznanica svakom u ovog gradu. Ono što znam je da Željeznica ne može riješiti taj problem i ne rješava se problem migranata trenutno u Bihaću. Problem migranata trebaju riješiti nadležne institucije BiH, Vijeća ministara", riječi su Muharema Čavkića iz Sindikata bihaćke podružnice Željeznica FBiH.

"Ono što mi nastojimo i što ćemo i dalje nastojati je da radimo svoj posao i učinimo sve kako bi obezbijedili siguran željeznički saobraćaj. Tražimo da konačno nadležne državne institucije riješe ovaj problem", dodaje Čavkić.

XS
SM
MD
LG