Linkovi

Pojas Gaze: Nestašica goriva za bolničke generatore ugrožava bebe u inkubatorima


Hirurzi traumatologije zbrinjavaju novorođenče povrijeđeno u izraelskom bombardiranju, u kuvajtskoj bolnici u Rafahu u južnom pojasu Gaze 21. oktobra 2023.
Hirurzi traumatologije zbrinjavaju novorođenče povrijeđeno u izraelskom bombardiranju, u kuvajtskoj bolnici u Rafahu u južnom pojasu Gaze 21. oktobra 2023.

Prijevremeno rođena beba se migolji unutar staklenog inkubatora na odjelu za novorođenčad bolnice al-Aqsa u centralnom pojasu Gaze.

Plače dok su intravenski vodovi povezani s njegovim sićušnim tijelom. Ventilator mu pomaže da diše dok cjevčica isporučuje lijekove i prati njegove krhke vitalne znakove.

Njegov život zavisi od stalnog protoka električne energije, koja je u opasnosti da će uskoro nestati osim ako bolnica ne dobije više goriva za svoje generatore. Kada se generatori zaustave, direktor bolnice Iyad Abu Zahar strahuje da će bebe na odjelu, koje ne mogu disati same, nestati.

„Odgovornost na nama je ogromna“, rekao je.

Doktori koji liječe prijevremeno rođene bebe širom Gaze bore se sa sličnim strahovima. Najmanje 130 prevremeno rođenih beba je u "ozbiljnom riziku" u šest neonatalnih jedinica, rekli su humanitarni radnici. Opasne nestašice goriva uzrokovane su izraelskom blokadom Gaze, koja je počela - zajedno sa zračnim napadima - nakon što su Hamasovi militanti napali izraelske gradove 7. oktobra.

Najmanje 50.000 trudnica u Gazi nije u mogućnosti da pristupi osnovnim zdravstvenim uslugama, a oko 5.500 bi trebalo da se porodi u narednom mjesecu, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Najmanje sedam od skoro 30 bolnica primorano je da se zatvori zbog štete od nemilosrdnih izraelskih napada i nedostatka struje, vode i drugih zaliha. Doktori u preostalim bolnicama rekli su da su na ivici. Agencija UN-a za palestinske izbjeglice saopćila je u nedjelju da ima dovoljno goriva da izdrži tri dana da zadovolji kritične potrebe.

“Svijet ne može jednostavno gledati kako te bebe ubijaju opsadom Gaze... Nedjelovanje znači osuditi ove bebe na smrt”, rekla je Melanie Ward, izvršna direktorica grupe za medicinsku pomoć Palestincima.

Niti jedan od 20 kamiona pomoći koji su u subotu prešli u Gazu, prvi od uvođenja opsade, nije sadržavao gorivo, zbog straha Izraelaca da će završiti u rukama Hamasa. Ograničene zalihe goriva unutar Gaze slale su se bolničkim generatorima.

Sedam cisterni preuzelo je gorivo iz skladišta UN-a sa strane granice u Gazi, ali nije jasno da li je nešto od toga bilo namijenjeno bolnicama.

Ali će na kraju ponestati ako više ne bude dozvoljeno da uđe.

Tarik Jašarević, portparol WHO, rekao je da je potrebno 150.000 litara goriva za pružanje osnovnih usluga u pet glavnih bolnica u Gazi.

Abu Zahar brine koliko dugo njegov objekat može izdržati.

“Ako se generator zaustavi, što očekujemo u narednih nekoliko sati zbog velikih zahtjeva različitih odjela u bolnici, inkubatori na odjelu intenzivne njege će biti u vrlo kritičnoj situaciji”, rekao je on.

Guillemette Thomas, medicinski koordinator za Ljekare bez granica na palestinskim teritorijama, rekla je da bi neke od beba mogle umrijeti za nekoliko sati, a druge za nekoliko dana, ako ne dobiju posebnu njegu i lijekove koji su im hitno potrebni.

„Sigurno je da su ove bebe u opasnosti“, rekla je za AP. “Vrlo je hitno zbrinuti ove bebe.”

Bolnica se mora brinuti o pacijentima u sjevernoj i centralnoj Gazi jer je nekoliko bolnica zatvoreno, rekao je, zbog čega je broj pacijenata više nego udvostručen. To također stvara pritisak na ograničenu električnu energiju.

Nesma al-Haj dovela je svoju novorođenu kćer u bolnicu iz Nuseirata, gdje je nedavno raseljena iz sjeverne Gaze, nakon što je patila od nedostatka kiseonika i ekstremnih bolova, rekla je ona.

Djevojčica je rođena prije tri dana, ali je ubrzo dobila komplikacije. „Bolnici nedostaje zaliha“, rekla je ona, govoreći iz Al-Akse. “Bojimo se da ako se situacija pogorša, neće ostati lijekova za liječenje naše djece.”

Problemi su pogoršani zbog prljave vode koju su mnogi bili primorani da koriste otkako je Izrael prekinuo dovod vode. Abu Zahar kaže da majke miješaju formulu za bebe sa kontaminiranom vodom kako bi nahranile svoju bebu. To je doprinijelo porastu kritičnih slučajeva na odjeljenju.

U bolnici al-Awda, privatnoj ustanovi u sjevernoj Jabaliji, skoro svaki dan se rađa do 50 beba, rekao je direktor bolnice Ahmed Muhanna. Bolnica je dobila nalog za evakuaciju od izraelske vojske, ali je nastavila sa radom.

“Situacija je tragična u svakom smislu te riječi”, rekao je. “Zabilježili smo veliki manjak hitnih lijekova i anestetika, kao i drugog medicinskog materijala.

Kako bi se smanjile zalihe, Muhanna je rekao da su sve planirane operacije obustavljene i da je bolnica sve svoje resurse posvetila hitnim slučajevima i porođajima. Složeni neonatalni slučajevi se šalju u al-Aqsu.

Al-Awda ima dovoljno goriva da izdrži najviše četiri dana, rekao je Muhanna. "Apelirali smo na mnoge međunarodne institucije, Svjetsku zdravstvenu organizaciju, da opskrbe bolnice gorivom, ali do sada bezuspješno", rekao je.

Tomas je rekao da su žene već rađale u školama pod upravom UN-a u kojima su desetine hiljada raseljenih osoba potražile sklonište.

„Ove žene su u opasnosti, a bebe su trenutno u opasnosti“, rekla je. “To je zaista kritična situacija.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG